Štajnmajer: Nastavljamo da ulažemo u integraciju Evrope

Ocjenjujući da su transatlantske veze ponovo na probi, Štajnmajer je dodao da su Njemačka i Francuska preduzele odlučan diplomatski napor za rješavanje krize u Ukrajini u cilju smirivanja borbi i utiranja puta političkom rješenju
0 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2015. 14:35h

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da će Njemačka nastaviti da ulaže u evropsku integraciju, pošto samo tako može uticati na prilike u svijetu.

U autorskom tekstu u Njujork tajmsu (The New York Times), uoči posjete SAD, Štajnmajer je naveo da je evropski poredak nastao poslije 1989. doveden u pitanje krizama blizu Evropske unije - sukobima u Siriji, previranjima u Libiji i ruskom aneksijom Krima i separatizmom na istoku Ukrajine.

"Za Njemačku, reagovanje na dvostruki izazov kriza i poretka uvijek će biti uokvireno u evropski pristup. Njemačka će nastaviti da ulaže u evropske integracije zato što imamo koristi od evropske snage. Samo čvrsto uklopljeni i integrisani u Evropu moći ćemo da oblikujmo pravila i norme globalizacije", napisao je njemački ministar.

Štajnmajer je ocijenio da su SAD i Evropa vodile svijet poslije kraja Hladnog rata, ali i da je propušteno "nekoliko prilika".

"Držali smo se zajedno, uviđajući ne samo šta je naše savezništvo postiglo - uključujući mirno ujedinjenje Njemačke 1990. - već i vrijednost suočavanja s budućim izazovima, ujedinjeni, u partnerstvu zasnovanom na zajedničkom uvažavanju ličnih sloboda, vladavine zakona i napretka stvorenog otvorenim tržištima", naveo je on.

Ocjenjujući da su transatlantske veze ponovo na probi, Štajnmajer je dodao da su Njemačka i Francuska preduzele odlučan diplomatski napor za rješavanje krize u Ukrajini u cilju smirivanja borbi i utiranja puta političkom rješenju.

"Taj napor zasnovan na blisko kooridinisanoj evropskoj i transatlantskoj strategiji zasnovan je na četirti stuba", naveo je Štajnmajer - snaženje NATO, podrška tranziciji u Ukrajini, čvrst stav i sankcije protiv Rusije zbog agresije, ali i saradnja s Rusijom kako bi se okončao sukob.

Štajnmajer je istakao da sporazumi iz Minska pružaju mogućnost za smirivanje situacije u Ukrajini i nude put ka politički dogovorenom rješenju navodeći da su sada "na terenu znatno potrebnije cipele nego čizme".

"Sada je najhitnije potrebno značajno osnaživanje misije OEBS-a koja nadzire sporazum i udvostručenje napora za pomoć Kijevu da se fokusira na najhitnije reforme", napisao je šef njemačke diplomatije u Njujork tajmsu.

Bonus video: