Turska: Suzavac i vodeni topovi protiv demonstranata

Berkin Elvan (15) je devet mjeseci bio u komi nakon što ga je u junu prošle godine u glavu policija pogodila patronom suzavca tokom protesta na kojima se slučajno zadesio pošto je izašao da kupi hljeb
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2015. 18:43h

Turska policija je danas upotrijebila vodene topove i suzavac protiv nekoliko stotina demonstranata koji su se okupili da bi obilježili godišnjicu smrti tinejdžera, koji je nastradao prošle godine tokom antivladinih demonstracija.

Na protestima su se većinom okupili ljevičari koji su uzvikivali; "Berkin Elvan je besmrtan", a sukobili su se s policijom u Istanbulu i Ankari.

Berkin Elvan (15) je devet mjeseci bio u komi nakon što ga je u junu prošle godine u glavu policija pogodila patronom suzavca tokom protesta na kojima se slučajno zadesio pošto je izašao da kupi hljeb.

Preminuo je 11. marta prošle godine, a njegova smrt je pokrenula talas protesta, podsjetile su agencije.

U istanbulskom naselju Okmejdani, gdje je Elvan živio, 1.000 ljudi je posjetilo njegov grob.

Pozivajući se na izjave očevidaca, Rojters je prenio da je policija u Istanbulu protiv demonstranata koristila vodene topove, suzavac i gumene metke.

U parku Gezi, u centru grada, policija je uhapsila osmoricu srednjoškolaca koji su prosuli crvenu farbu i nosili transparent sa natpisom: "Berkin je ovdje".

Policija je u Ankari privela 11 osoba koje su blokirale saobraćaj, naveo je "Hurijet".

Galerija

Bonus video: