Pitanje ratne odštete Grčkoj za Njemačku zatvoreno

Grčka vjeruje da Berlin treba da joj plati za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i zajam koji je okupirana Grčka bila primorana da da nacistima
13 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.03.2015. 18:15h

Njemački zvaničnici naveli su da je pitanje kompenzacije za nacističku okupaciju Grčke tokom Drugog svjetskog rata zatvoreno i da vlada iz Berlina nije spremna da ga dalje razmatra sa Atinom.

Grčki premijer Aleksis Cipras ponovo je na dnevni red iznio pitanje isplate ratne štete, rekavši juče u parlamentu da njegova zemlja nikada nije dobila punu kompenzaciju od Njemačke.

Grčka vjeruje da Berlin treba da joj plati za uništenu infrastrukturu, ratne zločine i zajam koji je okupirana Grčka bila primorana da da nacistima.

To pitanje je dodatno ugrozilo odnose između Atine i Berlina, već narušene trvenjima dvije zemlje o međunarodnoj finansijskoj pomoći Grčkoj.

Njemačka predvodi zemlje EU koje traže od Grčke primenu oštrih mjera štednje, ako hoće zauzvrat da dobije finansijsku pomoć.

"Nećemo imati nikakve razgovore niti pregovore sa grčkom stranom o kompenzaciji za Drugi svjetski rat", rekao je novinarima u Berlinu portparol njemačkog ministarstva finansija Martin Jeger, upitan da prokomentariše Ciprasovu izjavu.

Jeger je naveo da njemačka vlada vjeruje da je pitanje isplate ratne štete riješeno sporazumom iz 1960. kojim je Zapadna Njemačka trebalo da Grčkoj isplati 115 miliona njemačkih maraka.

Grčka vlada, koju predvode radikalni ljevičari, smatra da je taj sporazum odložio konačni dogovor dok Njemačka ne zaključi sveobuhvatni mirovni sporazum sa četiri okupacione sile.

Kada su Britanija, Francuska, Sovjetski Savez i SAD potpisale 1990. sporazum kojim je Njemačka ponovo povratila puni suverenitet, zapadnonjemačke diplomate su radile na tome da spriječe da on bude nazvan mirovnim sporazumom, kako bi izbjegli zahtjeve za isplatu ratne štete.

"Trebalo bi zajednički da gledamo naprijed. Iznošenje ovih emotivnih navoda koji gledaju u prošlost ne pomaže u kontekstu rada koji moramo zajednički da sprovedemo sa Grcima", istakao je Jeger.

I portparol njemačke vlade Štefen Zajbert pokušao je da skrene pažnju na sadašnje grčke ekonomske probleme.

"Njemačka je veoma svjesna svojih moralnih obaveza da očuva uspomenu na njemačku krivicu za Drugi svjetski rat i patnje koje je donijela mnogim zemljama. To ništa ne mijenja kada se radi o zakonskoj i političkoj procjeni pitanja kompenzacije i reparacije. Evrozona i Grčka zajedno imaju težak put pred sobom na koji bi trebalo da se koncentrišu", rekao je Zajbert.

Bonus video: