Štajnmajer budući predsjednik Njemačke?

U Njemačkoj se šef države ne "iscrpljuje" u dnevno-političkim temama i, zapravo, ima ulogu neke vrste arbitra
0 komentar(a)
Valter Štajmajer, Foto: Reuters
Valter Štajmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.03.2015. 11:33h

Aktuelni šef nemačke diplomatije, socijaldemokrata Frank Valter Štajnmajer, mogao bi biti novi šef države i nasljednik aktuelnog predsjednika Njemačke Joahima Gauka.

O kandidaturi Frank Valter Štajnmajer spekuliše se i u Berlinu i u Briselu.

"Na proljeće 2017. godine ističe Gaukov mandat. Da li će se Gauk još jednom kandidovati? Ako bi bilo po socijaldemokratama, njega bi mogao da naslijedi Štajnmajer. Novi šef diplomatije bi se već mogao naći", piše magazin Fokus.

U tom slučaju, kako se navodi, predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc mogao bi postati novi šef njemačke diplomatije.

Presjednik Njemačke, po Ustavu iz 1949. godine, mora biti Njemac sa pravom glasa i to stariji od 40 godina. On ima pravo na najviše dva mandata po pet godina, nema vrhovnu komandu nad oružanim snagama i na čelu zemlje je protokolarno, kao Ustavni organ koji predstavlja državu "kod kuće" i u inostranstvu, pišu njemački mediji.

U Njemačkoj se šef države ne "iscrpljuje" u dnevno-političkim temama i, zapravo, ima ulogu neke vrste arbitra, čija se riječ veoma uvažava.

Njemačka bira indirektno i kancelara i predsjednika države, ali se u njemačkoj javnosti sve češće čuju glasovi i želja da se šef države bira direktno.

Predsjednik se bira u Saveznoj skupštini, Ustavnom organu zemlje, koji se sastaje samo jednom u pet godina i to radi izbora šefa države.

Bonus video: