"BEZ PRIJATELJA I UTICAJA"

Braun: Ako Britanija napusti EU postaće evropska Sjeverna Koreja

Aktuelno stajalište britanskog premijera Dejvida Kamerona prema Uniji, koje se najbolje može opisati kao "jednom nogom unutra, a drugom napolju", već je oslabilo međunarodni uticaj Britanije po pitanjima kao što je ukrajinska kriza, upozorio je Braun
0 komentar(a)
Gordon Braun, Foto: Beta-AP
Gordon Braun, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.03.2015. 10:27h

Velika Britanija će postati evropska Sjeverna Koreja ukoliko napusti Evropsku uniju i ostane bez prijatelja i uticaja, izjavio je bivši britanski premijer Gordon Braun.

On je istakao da je Britanija na putu da u narednih deset godina od Njemačke preuzme titulu najmoćnije evropske privrede, ali bi izlazak iz eurozone to ugrozio, prenio je Rojters.

Aktuelno stajalište britanskog premijera Dejvida Kamerona prema Uniji, koje se najbolje može opisati kao "jednom nogom unutra, a drugom napolju", već je oslabilo međunarodni uticaj Britanije po pitanjima kao što je ukrajinska kriza, upozorio je Braun.

Bivši premijer Britanije je u autorskom članku za list "Gardijan" napisao: "Moramo da kažemo istinu o tri miliona radnih mjesta, 25.000 kompanija, 200 milijardi funti godišnjeg izvoza i 450 milijardi funti ulaganja, koji su svi povezani sa Evropom."

"Takođe moramo da kažemo da je honkonška opcija - "napuštanje Evrope kako bismo se pridružili svijetu" - zapravo sjevernokorejska opcija i predstavlja izloženost teških uslovima života sa malo prijatelja, bez ikakvog uticaja, sa malo trgovanja i još manje ulaganja", naveo je Braun.

Kameron je obećao da će do kraja 2017. organizovati referendum o ostanku Britanije u EU ukoliko njegova Konzervativna stranka poijbedi na izborima zakazanim za 7. maj.

Sa druge strane je Laburistička stranka, čiji je Braun član, saopštila da neće organizovati taj referendum, osim u slučaju da zvanični Brisel oduzme Londonu neka značajnija ovlašćenja.

Preporučujemo za Vas