"Islam nije motiv ubistva Njemcova"

Čečenski predsjednik Ramzan Kadirov je rekao da je glavni osumnjičeni Zaur Dadaev možda bio motivisan time što je Njemcov kritikovao napadače na francuski satirični nedjeljnik Šarli ebdo koji je obavljivao karikature proroka Muhameda
60 pregleda 6 komentar(a)
Boris Njemcov, Foto: Reuters
Boris Njemcov, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2015. 19:34h

Saradnici ubijenog ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova odbacili su danas mogućnost da je njegovo ubistvo motivisano ekstremnim islamom.

Zbog ubistva Nemcova 27. februara u pritvoru je pet osoba iz Čečenije ili drugih djelova Kavkaza gdje većinom žive muslimani.

Čečenski predsjednik Ramzan Kadirov je rekao da je glavni osumnjičeni Zaur Dadaev možda bio motivisan time što je Njemcov kritikovao napadače na francuski satirični nedjeljnik Šarli ebdo koji je obavljivao karikature proroka Muhameda.

Saradnik i prijatelj Njemcova, Ilja Jašin rekao je međutim, da ubijeni opozicionar nije bio protivnik islama.

Jašin je rekao da je pokušaj da se ubistvo predstavi kao čin radikalnih islamista "izuzetno povoljan za (predsjednika) Vladimira

Putina zato što to njega i njegov unutrašnji krug sklanja s linije vatre".

Jedan od sudija rekao je da je Dadaev priznao umješanost u ubistvo, ali u sudnici on nije priznao krivicu. Na snimku emitovanom na ruskoj televiziji NTV vidi se Dadaev kako se okreće kameri i kaže: "Reći ću vam: Volim proroka Muhameda".

Dadaev je bio pripadnik čečenske policije, ali je Kadirov koji je danas dobio odlikovanje od Putina, rekao da je otpušten iz policije pod nejasnim okolnostima.

Pristalice Njemcova kažu da istražitelji okrivljivanjem islamskih ekstremista pokušavaju da krivicu skrenu s vlade na vjersku manjinu koja je i kontroverzna među Rusima.

"'Čečensko suđenje' više izgleda kao tajna operacija i to nespretno izvedena", ocenio je danas opozicioni aktivista Vladimir Milov.

Opozicioni lideri kritikovali su i što je Kadirov dobio odlikovanje, koje je prema riječima portparola Kremlja, bilo pripremano više mjeseci i da je slučajnost što je dato dan pošto je čečenski lider rekao za osumnjičenog za ubistvo Njemcova da je "istinski patriota".

"To je jasan signal onima u službame bezbjednosti: Kadirov je moj čovjek, ne usuđute se da ga dirate. To je očigledno politička zaštita, politički krov nad glavom Kadirova", rekao je Jašin.

Bonus video: