Vatikan dobio zahtjev za otkup ukradenih Mikelanđelovih dokumenata

O krađi dokumenata, uključujući i pismo sa potpisom umjetnika koji je oslikao Sikstinsku kapelu, osmislio dio bazilike svetog Petra i isklesao skulpturu Davida, nije se znalo do danas
0 komentar(a)
Vatikan, Foto: Beta/AP
Vatikan, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.03.2015. 08:10h

Vatikan je danas saopštio da su dobili zahtjev za otkup dva rijetka dokumenta, koja je napisao renesansni majstor Mikelanđelo i koji su ukradeni iz vatikanskih arhiva prije gotovo 20 godina.

O krađi dokumenata, uključujući i pismo sa potpisom umjetnika koji je oslikao Sikstinsku kapelu, osmislio dio bazilike svetog Petra i isklesao skulpturu Davida, nije se znalo do danas.

Poslije teksta u lokalnom listu, portparol Vatikana, otac Federiko Lombardi rekao je da je kardinala zaduženog za baziliku nedavno kontaktirala osoba koja je ponudila da im vrati dokumenta po "određenoj cijeni".

List "Il Messaggero" navodi da je osoba zapravo nekadašnji zaposleni u Vatikanu i da je tražio 100.000 eura. Lombardi je rekao da je kardinal "prirodno odbio, jer je riječ o ukradenim dokumentima".

Portparol je rekao i da je opatica koja je radila u vatikanskoj arhivi 1997. obavijestila zvaničnike da su dokumenta nestala. On nije rekao zbog čega Vatikan nije ranije otkrio da je došlo do krađe.

I dok list piše o samo jednom pismu koje je potpisao Milekanđelo (1475-1564), portparol je rekao da su nestala dva dokumenta. On je dodao da vatikanska policija sada radi na slučaju zajedno sa italijanskim kolegama.

Ni portparol ni list nisu otkrili nikakve druge detalje o dokumentima koji su ukradeni iz arhiva koji se nalazi preko puta bazilike svetog Petra i u kome se nalaze mnogobrojni dokumenti koji se tiču istorije, dizajna i izgradnje najveće hrišćanske crkve, koja je poslije više od 100 godina završena 1626.