OMILJEN MEĐU GRCIMA

Cipras stavio "TV embargo" na Varufakisa: Svugdje ga ima

Njemački Bild za njega kaže da je 'pola čovjek, pola suvlaki', ali Grci ga prate s oduševljenjem
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2015. 17:28h

Premijer Grčke Aleksis Cipras prošlog utorka je stavio "televizijski embargo" na svog ministra finansija Janisa Varufakisa jer, kada god bi ga tražio, on bi bio u nekom TV studiju, piše danas liberalni atinski dnevnik "Katimerini".

Ipak, Varufakis je uspio da se od tada pojavi u nekoliko TV emisija, jednom u majici s natpisom "Varoufakis World Tour 2015" (Varufakisova svjetska turneja).

Dao je 18 intervjua za deset dana - od Blumbmerga i CNN-a, do jutarnjih emisija za žene i podnevnih za đake, na domaćim TV. Na Tviteru ima 324.000 "pratilaca", za deset dana je objavio svojih čak 7.000 "tvitova", a ovaj osmi dan još nije istekao.

I tako se desilo čudo - piše grčki list: za 40 dana od kada je Siriza postala vlast, "vidjeli smo mnogo neobičnijih stvari" nego "tog prvog nadrealnog dana kada je pred publikom željnom predstave, Varufakis mandat u svom ministarstvu počeo propovijedajući 'oskudan život', a završio ga u luksuznom restoranu... ispijajući šampanjac kojim ga je častio jedan brodovlasnik".

Od tada do danas "saznali smo da Varufakis nije nikada sjeo u svoju ministarsku fotelju zato što mu ne odgovara pogled, da je u 'mini kuperu' svoje supruge samo suvozač, ali on jaše 'kavasaki' od hiljadu kubika - zbog čega ga je (njemački list) Bild nazvao 'seks-mašinom', da oblik njegove glave savršeno odgovara Apolonovoj na nekadašnjoj novčanici od 1.000 drahmi, da je njegova skrivena želja da postane član Sirize".

Ali, nastavlja list, "da bi mu to uspjelo, treba prvo da pređe razdaljinu od Akropolja i neoklasične kuće u kojoj živi, do Kukakija (siromašna četvrt podno Akropolja), gdje je lokalna kancelarija Sirize. A, prije svega, treba da savlada socijalnu distancu".

Ta distanca i jeste povod "zlovolje stranih medija", nastavlja "Katimerini", "jer Bild za njega kaže da je 'pola čovjek, pola suvlaki', ali Grci ga prate s oduševljenjem".

Na internetu je "planuo" video-snimak Varufakisa kako kupuje đevrek na Trgu Sintagma i ide prekoputa, ka Skupšitini, i drugi, kako ga na ulazu u Ministarstvo finansija "oduševljene dočekuju ne samo čistačice da bi mu aplaudirale, već i mnogi otpušteni državni službenici" koji se nadaju da će i njih ponovo zaposliti.

"Zajedno s njima u Karađorđa srpskog (ulica u centru Atine gdje je Ministarstvo) su i 'varufice' - devojke koje zahteijvaju da se slika s njima i koje potom u stranim TV emisijama oduševljeno pričaju: "Jao, što je on jedan sportski tip! Toliko je lijep!'", navodi list.

"Njegovo takvo 'dostojanstvo'", piše "Karimerini", "naglašava odgovarajući 'aksesoar' kao što je 'kaput gangstera nižeg ranga' oko kojeg se digla tolika buka da je njegova supruga obavijestila javnost da su 'Janisu izgubili kofer' i kao što je šal 'barberi' koji je uzbudio antikapitaliste, a sam ministar je objasnio da mu ga je poklonila jedna 15-godišnjakinja.

Ili kao što je crveni štep na podignutoj kragni sakoa za koji zli Sirizijanski jezici vele da je to jedina 'crvena linija' varufakijanske politike.

"Sve to je izgradilo prvi u istoriji profil socijaliste u stilu Elvisa Prislija. I pomoglo da prošle nedjelje fotografija Varufakisa na brodu za ostrvo Eginu dostigne cijenu od čitavih 600 eura", zaključuje komentar novinarka "Katimerinija" Marili Margomenu.

Preporučujemo za Vas