Francuzi žele ženu na čelu države

U međuvremenu, francuski premijer Manuel Vals je upozorio da bi krajnje desničarska partija Nacionalni front (FN), na čelu sa Marin Le Pen, mogla da pobijedi na narednim predsjedničkim izborima 2017.
0 komentar(a)
Pariz, Foto: Shutterstock
Pariz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.03.2015. 12:32h

Više od 94 odsto Francuza izrazilo je spremnost da na čelo države izaberu ženu, što je za devet odsto više nego prije deset godina, pokazuju nova istraživanja.

Za ženu predsjednika izjasnilo se 98 odsto simpatizera vladajuće ljevice i 90 odsto pristalica desnice, prenosi francuska štampa pozivajući se na rezultate ankete instituta BVA koji su juče objavljeni.

S druge strane, samo 41 odsto francuskih ispitanika smatra da je u rodnoj ravnopravnosti ostvaren napredak u proteklih pet godina na profesionalnom planu i što se tiče visine zarade, dok je tog mišljenja 2005. godine bilo 57 odsto njih.

Da je došlo do napretka u toj oblasti danas smatra 54 odsto muškaraca i znatno manje žena - njih 30 odsto.

U međuvremenu, francuski premijer Manuel Vals je upozorio da bi krajnje desničarska partija Nacionalni front (FN), na čelu sa Marin Le Pen, mogla da pobijedi na narednim predsjedničkim izborima 2017. godine.

Bonus video: