Junker za formiranje oružanih snaga EU

Junker je u intervjuu za njemački list "Velt am zontag" rekao da bi takva vojska mogla da pomogne u borbi protiv novih prijetnji izvan granica evropskog bloka i odbrani "evropskih vrijednosti"
2 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.03.2015. 11:53h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao je danas na formiranje vojske EU u svijetlu porasta napetosti sa Rusijom.

Junker je u intervjuu za njemački list "Velt am zontag" rekao da bi takva vojska mogla da pomogne u borbi protiv novih prijetnji izvan granica evropskog bloka i odbrani "evropskih vrijednosti".

"Ne biste stvorili evropsku vojsku da je odmah koristite. Ali, zajednička vojska među Evropljanima poslala bi Rusiji poruku da smo ozbiljni u odbrani vrijednosti Evropske unije", istakao je Junker.

On je naveo da bi zajednička vojska EU, takođe, vodila efikasnijoj potrošnji na vojnu opremu i daljoj integraciji 28 država članica.

"Takva vojska bi pomogla da kreiramo zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku", kazao je bivši premijer Luksenburga, dodajući da ona ne bi osporila odbrambenu ulogu NATO.

Ovaj predlog najvjerovatnije će naljutiti protivnike dubljih integracija u EU, poput Britanije, ali već je naišao na podršku nekih političara u Njemačkoj, naveo je AFP.

Njemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lejen izjavila je prošlog mjeseca da je uverena da će "možda ne njena djeca, ali njeni unuci imati Ujedinjene države Evrope" sa svojom vojskom.

"Velt am zontag" je citirao predsjednika Spoljnopolitičkog odbora njemačkog parlamenta Norberta Retgena da je vojska EU "evropska vizija čije je vrijeme došlo".

Njemački list je naveo da će bivši generalni sekretar NATO Havijer Solana u ponedjeljak predstaviti u Briselu izvještaj naslovljen "Više jedinstva u evropskoj odbrani" pozivajući na novu evropsku bezbjednosnu strategiju uključujući vojnu sposobnost za intervenisanje izvan granica EU.

Bonus video: