PAKET REFORMI

Šta je Eurogrupa odgovorila Grcima?

Diselblum je "pozitivno odgovorio grčkom ministru" u petak uveče, rekao je za AFP neimenovani grčki zvaničnik
55 pregleda 0 komentar(a)
Grčka, euro, Foto: Shutterstock
Grčka, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.03.2015. 10:34h

Predsjednik Evrogrupe Jerun Diselblum pozitivno je odgovorio na pismo grčke Vlade u kojem se predlaže nekoliko reformskih mjera.

Ministar finansija Grčke Janis Varufakis poslao je u petak pismo Diselblumu, uoči ključnog sastanka ministara finansija eurozone u ponedjeljak u Briselu.

U tom pismu, u čiju je kopiju imao uvid AFP, predlaže se sedam ključnih reformskih mjera kojim bi se ubijedili kreditori da Grčkoj omoguće novu tranšu finansijske pomoći.

Diselblum je "pozitivno odgovorio grčkom ministru" u petak uveče, rekao je za AFP neimenovani grčki zvaničnik.

Među tim predloženim mjerama su planovi da se zauzda birokratija, poveća zarada od kockanja preko interneta i angažuju poreski inspektori koji nisu profesionalci, uključujući turiste, koji bi pomogli akciju protiv lica koja izbjegavaju plaćanje poreza.

Varufakis je rekao ranije novinarima da je optimista pred razgovore u ponedjeljak.

"Devetog marta ću dostaviti kovertu od šest mjera i razgovarati sa našim partnerima koje od mjera mogu biti odmah sprovedene", najavio je Varufakis u nedavnom intervjuu za grčku televizijsku stanicu "Star TV".

Nova vlada u Atini ima rok do aprila da dostavi predlog reformi svojim kreditorima (Evropskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu) kako bi dobila "zeleno svjetlo" za svoj plan četvorogodišnjeg ekonomskog oporavka.

Međutim, do postizanja tog dogovora, zvanična Atina ostaje bez pristupa sredstvima koja su preostala u okviru paketa pomoći EU i MMF-a u vrijednosti od 240 milijardi eura.

Pored toga, Grčka će ovog mjeseca morati da pronađe oko šest milijardi eura kako bi otplatila dugovanja.

Preporučujemo za Vas