Grčka isplatila Njemačkoj 360 miliona eura

Ta objava uslijedila je istovremeno kada su objavljeni rezultati istraživanja Galupa, prema kojima 69 odsto Njemaca odobrava način na koji EU vodi Evropu
1 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.03.2015. 15:32h

Grčka je od 2010. godine isplatila Njemačkoj 360 miliona eura na ime kamata na kredite odobrene za ozdravljenje prezadužene grčke ekonomije.

Njemački ministar finansija, Volfgang Šojble je to potvrdio odgovarajući na pitanje koje mu je u parlamentu postavio poslanik Ljevice.

Šojble je kazao da će njemački budžet od grčkih kamata u budućnosti imati skromnije prihode od 20 miliona eura godišnje, prenosi B92.

Ta objava uslijedila je istovremeno kada su objavljeni rezultati istraživanja Galupa, prema kojima 69 odsto Njemaca odobrava način na koji EU vodi Evropu.

Manje od polovine Evropljana odobrava evropsko rukovođenje - 49 odsto naspram 39 odsto onih koji ne odobravaju.

Kipar i Grčka su najmanje impresionirani. Irska je samo dva procenta iza Njemačke, pri čemu 67 odsto osjeća olakšanje zbog izlaska iz programa štednje, a čak 58 odsto Iraca smatra da im je sada bolje nego prije pet godina, prije svega zbog članstva u EU.

Luksemburg je drugi sa 41 odsto, i Njemačka zajedno sa Španijom sa 37 odsto. Ipak, ključno otkriće ovog istraživanja je podrška članstvu u EU sa značajnom većinom za, čak i u onim zemljama gdje su euroskeptične partije dobro prošle na izborima za Evropski parlament prošle godine.

Bonus video: