Zaharčenko: Mi smo povukli teško naoružanje, a Ukrajina nije

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) saopštila je prethodno da posmatra s opreznim optimizmom povlačenje teškog naoružanja sa fronta u istočnoj Ukrajini, a zamjenik šefa posmatračke misije Aleksander Hug ocijenio je aktuelnu situaciju "obećavajućim signalom"
4 komentar(a)
Aleksandar Zaharčenko, Foto: Reuters
Aleksandar Zaharčenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2015. 13:04h

Predstavnici proruskih snaga na istoku Ukrajine saopštili su da su okončali povlačenje teškog naoružanju u skladu sa sporazumom iz Minska od prošlog mjeseca.

"Danas je posljednji dan povlačenja naoružanja", rekao je Eduard Basurin, jedan od lidera proruskih snaga, novinarima u gradu Snižnje, gdje su prikazani raketni bacači 120mm povučeni sa linije fronta, prenio je AFP.

"U potpunosti smo povukli teško naoružanje od linije razgraničenja", rekao je lider samoproglašene Donjecke narodne republike Aleksandar Zaharčenko za novinsku agenciju DAN.

"Ukrajina to još nije učinila", rekao je Zaharčenko, optužujući vladine snage da nijesu ispunile svoju obavezu da uklone naoružanje.

Francuska agencija je navela da je šest međunarodnih posmatrača bilo prisutno na licu mjesta.

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) saopštila je prethodno da posmatra s opreznim optimizmom povlačenje teškog naoružanja sa fronta u istočnoj Ukrajini, a zamjenik šefa posmatračke misije Aleksander Hug ocijenio je aktuelnu situaciju "obećavajućim signalom".

Članice trilateralne Kontakt grupe za rješavanje krize u Ukrajini potpisale su 12. februara paket mjera za primjenu ranijih sporazuma iz Minska.

Prema prvoj tački tog dokumenta postavljen je uslov za hitan i sveobuhvatan prekid vatre, koji je stupio na snagu 15. februara u ponoć po kijevskom vremenu.

Druga tačka predviđa povlačenje teškog naoružanja obije strane na lokacije na podjednakom rastojanju od linije razdvajanja, kako bi se stvorila bezbjednosna zona najmanje 50 km širine za artiljerijske sisteme kalibra 100mm i više, zona bezbjednosti od 70 km širine za višestruke raketne bacače i zona od 140 km širine za višestruke raketne bacače "tornado-s", "uragan" i "smerč" i taktičke raketne sisteme "točka-U".

Bonus video: