Ostavka slovenačke ministarke: Primala platu i velike honorare

ankareva, članica SMC stranke premijera Mira Cerara, rekla je da se ne osjeća krivom
79 pregleda 1 komentar(a)
Stanka Setnikar Cankar (Novina)
Stanka Setnikar Cankar (Novina)
Ažurirano: 07.03.2015. 14:41h

Slovenačka ministarka obrazovanja Stanka Setnikar Cankar je juče dala ostavku, nakon što je Komisija za borbu protiv korupcije prijavila da je u protekloj deceniji od javnih institucija dobila ogromne dodatne prihode.

Komisija je u četvrtak saopštila da je Cankareva u posljednjih 11 godina primila 636.000 eura honorara, uz redovnu platu koju je, do prošlogodišnjeg ulaska u vladu, dobijala na Fakultetu javne uprave u Ljubljani, na kojem je jedno vrijeme bila i dekan. Slovenački mediji su doveli u pitanje zakonitost tih isplata, iako Komisija nije komentarisala njihov pravni status.

Cankareva, članica SMC stranke premijera Mira Cerara, rekla je da se ne osjeća krivom i da je objavljivanje podatak Komisije zloupotreba ličnih podataka, prenio je Rojters.

„Ne osjećam se krivom, ali ne želim da neosnovane kritike na moj račun opterećuju rad ministarstva“, rekla je na konferenciji za novinare, prenio je Tanjug.

Mediji su prenijeli podatak Komisije, prema kojem je u posljednjih 11 godina zaposlenima u javnom sektoru, uglavnom profesorima na različitim fakultetima i saradnicima javne radio-televizije, preko različitih konsultantskih ugovora i za honorarni rad bilo isplaćeno gotovo milijardu eura dodatnih sredstava.

Hina navodi da se Cankareva našla na drugom mjestu popisa onih koji su tako najviše zaradili.

Bonus video: