Dvoje osumnjičenih za ubistvo Njemcova su samo žrtvena jagnjad?

Interfaks je, pozivajući se na neimenovani izvor, javio da je istraga odmah nakon ubistva imala materijala da otkrije izvršioce. Automobil koji su osumnjičeni koristili nađen je dovoljno brzo. U njemu su nađeni biomaterijali, što je pomoglo da se uđe u trag zločincima. Pored toga, istražni organi su dobili dovoljno jasne fotografije osumnjičenih, proučivši snimke uličnih video kamera, naveo je taj izvor
0 komentar(a)
Boris Njemcov, Foto: Reuters
Boris Njemcov, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2015. 21:03h

Dvojica osumnjičenih u vezi sa ubistvom Borisa Njemcova, privedena su, saopštila je ruska Istražna komisija, koja vodi istragu.

Šef Komisije Aleksandar Bortnjikov je saopštio da su privedeni Anzor Gubašev i Zaur Dadajev iz Sjevernog Kavkaza, nestabilne oblasti u kojoj bjesne pobune i kriminal.

„Ti pojedinci su, prema našoj istrazi, umiješani u organizaciju i ubistvo Borisa Njemcova“, navedeno je u saopštenju Komisije.

Mnogi vjeruju da ubistvo Njemcova u jako obezbijeđenoj oblasti blizu Kremlja ne bi bilo moguće bez učešća vlasti i da je možda pokušaj da se zastraše njeni protivnici.

Predsjednik Vladimir Putin je ubistvo opisao kao „provokaciju“.

Saradnici Njemcova (55) kažu da će biti zadovoljni kad se iza rešetaka nađu nalogodavci ubistva, a ne samo izvršioci.

Ilja Jašin, Njemcovljev politički saveznik, izrazio je sumnju da će se ovaj slučaj razlikovati od prethodnih ubistava, gdje odgovorni nikad nisu identifikovani.

„Ključni zadatak istražitelja je da nađu i gone one koji su naredili ovo ubistvo. Ako se sve završi pritvaranjem žrtvenih jagnjadi, bez obzira na to jesu li ubice ili ne, praksa političkih ubistava će se bez sumnje nastaviti.“

Agencija AP je prenijela da je opozicija pronašla izvještaj čečenske vlade iz 2010, u kojem je Zaur Dadajev jedan od policajca kojima su dodijeljene medalje.

Interfaks je, pozivajući se na neimenovani izvor, javio da je istraga odmah nakon ubistva imala materijala da otkrije izvršioce. Automobil koji su osumnjičeni koristili nađen je dovoljno brzo. U njemu su nađeni biomaterijali, što je pomoglo da se uđe u trag zločincima. Pored toga, istražni organi su dobili dovoljno jasne fotografije osumnjičenih, proučivši snimke uličnih video kamera, naveo je taj izvor.

Njemcov je bio zamjenik premijera 1990-ih, da bi kasnije postao Putinov žestoki kritičar. Ubijen je nadomak Kremlja dok se vraćao kući u društvu 23-godišnje Ukrajinke.

Putin je rekao da je ubistvo sramna tragedija i da će učiniti sve što je moguće da počinioci budu nađeni i kažnjeni.

Neki Njemcovljevi prijatelji su se zapitali zašto je policiji trebalo toliko dugo da dođe na mjesto zločina i kako je neko, u dijelu grada pod tako jakim nadzorom, mogao ispaliti šest metaka na njega i pobjeći.

Njemcovljeva najbliža saradnica je rekla Rojtersu da joj je on dan prije smrti tajno napisao poruku o tome da istražuje umiješanost ruske vojske u sukobe na istoku Ukrajine.

Niko nije ponudio nikakve direktne dokaze da je Kremlj na bilo koji način povezan sa Njemcovljevim ubistvom.

Žitelji Kavkaza su imenovani kao osumnjičeni i za druge zločine, uključujući i ubistvo novinarke Ane Politkovskaje 2006. te Pola Hlebnjikova, američkog državljanina i novinara ruskog izdanja „Forbsa“, 2004.

Za njeno ubistvo je osuđeno pet osoba, ali pristalice Politkovskaje kažu da nalogodavci nikad nisu otkriveni.

Politkovskaja je oštro kritikovala politiku Kremlja u Čečeniji, koja je sada pod čvrstom kontrolom Ramzana Kadirova.

Nakon dva krvava rata 1990-ih, u kojima je sravnjena prijestonica Grozni, Putin je u suštini prepustio Kadirovu kontrolu nad Čečenijom.

Kadirov je na meti kritika zbog brutalnog odnosa prema oponentima, uključujući likvidacije i otmice. On je za ubistvo Njemcova okrivio zapadne bezbjednosne službe.

Čečenski lider Ramzan Kadirov i njegove pristalice su posljednjih nedjelja preuzeli veoma vidljivu ulogu u antimajdan pokretu koji nastoji da blokira bilo kakav pokušaj da se u Rusiji pokrene političko talasanje poput onog koje je dovelo do smjene vlasti u Ukrajini.

Na velikom maršu u Moskvi 21. februara, mlade Kadirovljeve pristalice su nosile transparente na kojima je pisalo „Putin i Kadirov će spriječiti Majdan u Rusiji“ i „Neprijatelji Rusije žele Majdan.“

Kritičari Kremlja kažu da je nacionalistička propaganda na državnoj televiziji, koja Njemcova i ostale liberale predstavlja kao marionete Zapada, pomogla da se pripremi teren za njegovo ubistvo.

„Atmosfera sulude agresije koju je stvorila državna televizija...šalje signal da možeš da činiš svašta ljudima koji izraze drugačiji stav, to će biti korisno za otadžbinu“, rekao je za AP Dmitrij Muratov, urednik lista „Novaja Gazeta“.

Bonus video: