Zarobljena Ukrajinka poslije 84 dana obustavila štrajk glađu

Savčenko, koja ima 33 godine, optužena je za ubistvo sa predumišljajem dva ruska novinara u istočnoj Ukrajini sredinom juna, kada se borila kao dobrovoljac
2 komentar(a)
zatvor Kolpin, najveći zatvor u Evropi, Foto: Reuters
zatvor Kolpin, najveći zatvor u Evropi, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2015. 17:54h

Ukrajinska poslanica i vojni pilot Nađa Savčenko danas je poslije 84 dana obustavila štrajk glađu, koji je počela u znak protesta jer je od juna u pritvoru u Rusiji, saopštio je njen advokar Mark Fejguin.

"Nađa Savčenko je tu odluku donijela, jer je na ivici snaga i gubljenja svijesti, uz dramatičan pad pritiska i uz grčeve", rekao je Fejguin.

On je dodao da je Nađa Savčenko toliko loše da ne može da jede i da će neko vrijeme moći da uzima samo voćne sokove i pasiranu hranu. Zato je izrazio zadovljstvo jer je Savčenko poslušala njegov savjet i obustavila štrajk glađu.

Savčenko, koja ima 33 godine, optužena je za ubistvo sa predumišljajem dva ruska novinara u istočnoj Ukrajini sredinom juna, kada se borila kao dobrovoljac.

Istražni komitet tada je naveo da je Savčenko dobrovoljno prešla granicu s Rusijom prije nego što je pritvorena, što je ona negirala.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko u srijedu je izjavio da je od predsjednika Rusije Vladimira Putina tražio oslobađanje Nađe Savčenko, prije svega zbog njenog lošeg zdravstvenog stanja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je potom izjavio da je Putinov odgovor "poslat" Petru Porošenku.

Bonus video: