Šemonjak: Obuka ukrajinskih oficira vjerovatno u Poljskoj

Poljski ministar odbrane odbio je da će Poljska u slučaju da se obistine glasine i u proljeće počne sukob krenuti sa isporukama oružja Ukrajini
0 komentar(a)
Tomaš Šemonjak, Foto: Reuters
Tomaš Šemonjak, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2015. 15:35h

Poljski vicepremijer i ministar odbrane Tomaš Šemonjak izjavio je da će poljski vojni instruktori obuku ukrajinskih oficira i vojnika vjerovatno obaviti u Poljskoj i da neće ići oni u Ukrajinu a kategorično je odbio da bi Poljska isporučila Ukrajini oružje, čak i da u aprilu izbije otvoreni rat, kako kruže glasine u Kijevu.

"Vrlo je vjerovatno da će se obuka ukrajinskih oficira obaviti u Poljskoj. Naši vojni centri su bolji od ukrajinskih i to je korisnija varijanta", kazao je Šemonjak poljskoj televiziji TVN.

Poljska je kao i Velika Britanija izašla u susret molbi Ukrajine da izdvoji oko 100 vojnih instruktora koji bi obučavali ukrajinske vojnike a prva varijanta je bila da bi se obuka obavila u ukrajinskim vojnim bazama blizu Kijeva i Lavova.

Konačna odluka i detalji te pomoći koju Poljska pruža u okviru NATO biće poznata sredinom marta, ali zvanična Moskva već je optužila Varšavu da se slanjem instruktora miješa u sukob u Ukrajini.

Šemonjak je izjavio da je istočna Ukrajina i dalje bure baruta ali je najnovije najave da će na proljeće, po svemu sudeći u aprilu izbiti otvoreni rat Rusije i Ukrajine koje ovih dana objavljuju mediji označio za glasine, rasprostranjene u Kijevu još od jeseni.

"Opasnost uvijek postoji, to je pitanje koliko će biti trajan sporazum iz Minska. Trenutno se vidi vrlo postepen i mučan napredak, manje ljudi gine i nema više borbi. Možda postoji šansa da se stvori tampon zona", kazao je Šemonjak.

Poljski ministar odbrane odbio je da će Poljska u slučaju da se obistine glasine i u proljeće počne sukob krenuti sa isporukama oružja Ukrajini. "To pitanje nije na dnevnom redu. Nemamo planove da se uvlačimo u sadašnji sukob isporukama oružja. Iako smo naravno zainteresovani za saradnju vojnih industrija", kazao je Tomaš Šemonjak.

Bonus video: