Velika Britanija: Konzervativci i laburisti skoro izjednačeni

Za većinu u Donjem domu britanskog parlamenta, koji ima 650 mjesta, ne bi bila dovoljna ni koalicija bilo koje dvije partije, ne računajući mogućnost velike koalicije laburista i torijevaca
0 komentar(a)
britanski parlament, Foto: Reuters
britanski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2015. 15:38h

Dvije najveće britanske stranke, Konzervativna partija i Laburistička partija, izjednačene su dva mjeseca uoči parlamentarnih izbora, bez većih izgleda da i s nekom trećom strankom neka od njih dobije nadpolovičnu većinu.

List Gardijan (The Guardian), koji naginje ljevici, prenosi prognoze da bi konzervativni torijevci mogli dobiti 276 mjesta, laburisti 271, škotska nacionalna partija 52, Liberalne demokrate 25, desničarski Ukip četiri, Zeleni jedno, dok bi još 21 mjesto bilo raspoređeno drugim partijama.

Desno orijentisani Dejli telegraf (Daily Telegraph) prenosi prognoze da će konzervativci osvojiti 33 odsto, laburisti 34 odsto, liberalne demokrate sedam, Ukip 14, a Zeleni sedam odsto.

Za većinu u Donjem domu britanskog parlamenta, koji ima 650 mjesta, ne bi bila dovoljna ni koalicija bilo koje dvije partije, ne računajući mogućnost velike koalicije laburista i torijevaca.

Gardijan navodi da bi bilo koja kombinacija preko 322 poslanica bila dovoljna za formiranje vlade, pa bi koaliciju mogli napraviti laburisti i škotski nacionalisti, koji imaju socijaldemokratski program. Te dvije partije bi imale 323.

Sadašnja vlada konzervativca i liberalnih demokrata imala bi 301 poslanika što je daleko od dovoljnog za novi mandat, a ne bi im pomogli ni euroskeptični desničari iz Ukip-a pošto bi zajedno imali 305 poslanika.

Laburisti i liberalne demokrate zajedno bi mogli imati 296 poslanika, ali sa škotiskim nacionalistima bi imali stabilnu većinu od 348 poslanika.

Bonus video: