Hamond i Shetina: EU da bude spremna da uvede nove sankcije

"Treća faza sankcije trebalo bi da bude uvedena ako budu prekršene odredbe sporazuma iz Minska a takođe i ako počne da se širi uticaj separatista... ako se desi da bude napadnut Marijupolj ili povrijeđena rusko-ukrajinska granica", kazao je Shetina
71 pregleda 0 komentar(a)
Filip Hamond, Gžegož Shetina, Foto: Beta/AP
Filip Hamond, Gžegož Shetina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.03.2015. 15:26h

Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond i šef poljske diplomatije Gžegož Shetina ocijenili su danas u Varšavi da je Evropska unija spremna da uvede nove sankcije Rusiji ukoliko se poveća uticaj separatista u Ukrajini, a Hamond nije isključio da bi Velika Britanija uz vojne instruktore i opremu isporučila Kijevu i oružje.

"Velika Britanija angažuje se u obuci ukrajinskih oficira i to sada intenziviramo a takođe isporučuje i vojnu opremu, ali ne borbenu. Međutim, stanje je dinamično i to (isporuke oružja) ne možemo da isključimo", kazao je Hamond novinarima o tome kako njegova zemlja namjerava da pomogne Ukrajini.

"Ukrajinske kolege i Rusija moraju da izvrše sve obaveze sporazuma iz Minska. Spremni smo da uvedemo nove sankcije i to po hitnom postupku ukoliko primijetimo sljedeći bitan korak agresije od strane Rusije ili ako obaveze iz Minska ne budu ispunjene", kazao je Hamond.

Gžegož Shetina je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Hamondom precizirao šta bi sve moglo da pokrene nove sankcije Rusiji.

"Treća faza sankcije trebalo bi da bude uvedena ako budu prekršene odredbe sporazuma iz Minska a takođe i ako počne da se širi uticaj separatista... ako se desi da bude napadnut Marijupolj ili povrijeđena rusko-ukrajinska granica", kazao je Shetina.

Šef poljske diplomatije rekao je da u razmišljanjima o novim sankcijama stoji i dalje i mogućnost izbacivanja Rusije iz međunarodnog platnog sistema SWIFT.

"Kada su u pitanju sankcije to je kao atomska bomba, to je posljednja mogućnost", rekao je Shetina.

I Hamond i Shetina ocijenili su da EU ostaje jedinstvena kada su u pitanju sankcije Rusiji zbog Ukrajine i da je potrebno unaprijed razmatrati dalje varijante, kako bi sankcije mogle da budu proširene hitno ako se ukaže potreba.

Bonus video: