PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI

Rojters: 33 žrtve nesreće u ukrajinskom rudniku

Rojters je javio da je sinoć potvrđena smrt 33 rudara, a da je uprava rudnika saopštila da je najvjerovatniji uzrok eksplozije isticanje gasa
0 komentar(a)
rudnik, Ukrajina, Foto: Reuters
rudnik, Ukrajina, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2015. 08:53h

Bilans mrtvih u eksploziji u rudniku uglja u Donjecku na istoku Ukrajine povećan je sa 17 na 24 rudara, uz devet povrijeđenih, javio je Tass. Međutim, agencija Rojters, pozivajući se na Interfaks, izvijestila je da je bilans mrtvih 33 osobe.

Predsjednik Ukrajine je zbog te nesreće proglasio današnji dan danom žalosti.

U trenutku nesreće u rudniku je bilo 230 ljudi.  Oko 200 je brzo izvučeno napolje, a za sada je, prema pojedinim agencijma, potvrđena smrt 24 rudara dok sudbina devet ljudi za sada nije poznata, saopštila je predstavnica ministarstva za vanredne situacije samoproglašene Donjecke narodne republike Julijana Bedilo. 

Rojters je javio da je sinoć potvrđena smrt 33 rudara, a da je uprava rudnika saopštila da je najvjerovatniji uzrok eksplozije isticanje gasa.  "Ukupan broj mrtrvih su 33 osobe", javila je agencije Interfaks, pozivajući se na pres službu lokalne administracije.  U tom rudniku je bilo pet teških nesreća u proteklih 15 godina. 

U jednoj od najgorih, 18. novembra 2007. godine život je izgubio 101 rudar.  Dvije sedmice kasnije, u eksploziji su povrijeđena 52 rudara.  Iz uprave rudnika "Zasjadko" smatraju da je eksploziju izazvao gas i da nije povezana sa borbama na obližnjoj liniji fronta između proruskih snaga i ukrajinske vojske.  Zvanični Kijev je, međutim, sugerisao da su borbe učinile nesreću težom, optužujući proruske snage da ometaju spasilačke napore ograničavanjem pristupa rudniku, naveo je Rojters.

Preporučujemo za Vas