ODLUKA SUDA IZ ANKARE

Turska blokirala sajt prvog ateističkog udruženja

U Turskoj je sada blokirano više od 66.000 vebsajtova...
8 komentar(a)
internet, blokada, Foto: Shutterstock
internet, blokada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.02.2019. 22:49h

Turska je blokirala vebsajt prvog zvaničnog ateističkog udruženja u jednoj muslimanskoj zemlji, osnivanog prije manje od godinu dana.

Ateističko udruženje osnovano je u aprilu 2014. u Istanbulu, ali je jedan sud iz Ankare blokirao njegov sajt, te od danas korisnici ne mogu da pristupe www.ateizmdernegi.org, piše turski dnevnik Hurijet.

Sud se pozvao na član Krivičnog zakonika koji zabranjuje "provociranje ljudi na mržnju i neprijateljstvo ili njihovo ponižavanje".

Ateističko udruženje je u saopštenju kritikovalo blokadu, poredeći praksu u Turskoj s napretkom Evrope.

"Prije tri mjeseca, Evropska svemirska agencija uspjela je da prizemlji svemirski brod na kometu 67P široku jedan kilometar, koja ima brzinu od 135.000 kilometara na čas, poslije putovanja od 3.907 dana do lokacije udaljene 500 miliona kilometara. U međuvremenu, turski sudovi su i dalje zauzeti blokiranjem vebsajtova, pozivajući se uz nejasna objašnjenja na zakone, i pokušavajući da nametnu drugima određena vjerovanja", navodi se u saopštenju.

Turska vlada ranije je već zabranjivala pristup popularnim sajtovima, uključujući i Jutjub i Tviter, a u Turskoj je sada blokirano više od 66.000 vebsajtova.

Preporučujemo za Vas