Njemci Ciprasu: To se tako ne radi

"Te sile ne žele da primjer Grčke utiče na druge zemlje, posebno u kontekstu predstojećih parlamentarnih izbora u Španiji i Portugalu", rekao je grčki premijer
94 pregleda 1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.03.2015. 08:55h

Njemačka vlada ocijenila je da je grčki premijer Aleksis Cipras napravio "grešku" optužujući Španiju i Portugal za "finansijsko gušenje" Grčke.

"Takva izjava predstavlja neobičnu grešku prema evropskim standardima. To se ne radi u Eurogrupi", izjavio je portparol njemačkog Mnistarstva finansija Martin Jeger povodom Ciprasove izjave o nedavnim pregovorima o nastavku kreditne pomoći toj zemlji.

Odnosi između Berlina i Atine značajno su se zategli od dolaska Ciprasa i njegove ljevičarske stranke Sirize na vlast 25. januara, jer nova vlada osporava politiku privrednih reformi koje zagovara Njemačka u eurozoni.

Njemački poslanici odobrili su prošlog petka produženje za četiri mjeseca kreditne pomoći Grčkoj, uprkos otporu dijela njemačkog javnog mnjenja.

Jeger je stao u odbranu Španije i Portugala, rekavši da su te dvije zemlje "zaslužne za dobro sprovedene reforme posljednjih nekoliko godina".

Te dvije države su se ranije usprotivile stavu nove grčke vlade koje žele da prekinu oštre mjere štednje.

Cipras, čijem su se dogovoru s EU usprotivili i pojedinci u samoj Grčkoj, optužio je u subotu Španiju i Portugal za "finansijsko gušenje" na pregovorima u Briselu. "Te sile ne žele da primjer Grčke utiče na druge zemlje, posebno u kontekstu predstojećih parlamentarnih izbora u Španiji i Portugalu", rekao je grčki premijer.

Španske i portugalske vlasti su reagovale u nedjelju i zatražile zvaničan protest od Evropske komisije i Evropskog savjeta.

Bonus video: