Dragocjenosti ukradene iz dvorca u Fontenblou

Ukradene su replika krune kralja Siama, emajlirana kruna s filigranskim zlatom - poklonjena Napoleonu Trećem, jedan tibetanski ukras načinjen od korala, zlatni nakit i srebrni poslužavnik
0 komentar(a)
pljačka, lopov, Foto: Shutterstock
pljačka, lopov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.03.2015. 09:31h

Nekoliko dragocjenih djela ukradeno je iz francuskog dvorca u Fontenblou, 60 kilometara južno od Pariza, piše danas pariski list Mond.

"Oko 15 istočnjačkih umjetničkih djela ukradeno je u nedjelju ujutro iz Kineskog salona dvorca, u prizemlju", naveli su mediji.

Po navodima policije, pljačka je trajala svega sedam minuta, dok se nije uključio alarm.

Dvorac koji je od 1981. godine na spisku svjetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), jedan je od najbolje obezbijeđenijih u Francuskoj - s nizom posebnih alarma i sigurnosnim kamerama.

Ukradene su replika krune kralja Siama, emajlirana kruna s filigranskim zlatom - poklonjena Napoleonu Trećem, jedan tibetanski ukras načinjen od korala, zlatni nakit i srebrni poslužavnik.

"Riječ je o profesionalcima koji dobro poznaju sistem obezbjeđenja. Kada su odlazili, uključili su protivpožarni sistem da bi vlaga izbrisala tragove", navela je policija i dodala da je vrijednost ukradenih djela neprocijenjiva.

Renesansi kraljevski dvorac Fransoa Prvog u Fontenblou građen je od 1528. godine i dograđivan narednih 200 godina.

Tu su živjeli mnogi kraljevi - od Fransoa Prvog, do Napoleona Trećeg. I Papa Pije Sedmi je tu živio od 1812. do 1814. godine.

Bonus video: