Tri sata prije ubistva: Posljednji obračun Njemcova s Putinom

„Cenzura mora biti okončana kako bi se zaustavila ta nesretna lažna propaganda koja je zamutila razum ruskom stanovništvu“
42 komentar(a)
Boris Njemcov, Foto: Reuters
Boris Njemcov, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2015. 10:40h

Tri sata prije ubistva opozicioni političar Boris Njemcov obračunao se u jednom radijskom intervjuu s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Taj 45-minutni razgovor postao je njegov politički testament.

On je posebno osudio Putinovu politiku prema Ukrajini. „Najvažniji razlog krize je to što je Putin počeo besmislenu agresivnu politiku rata protiv Ukrajine, koja je za našu zemlju i za mnoge građane smrtonosna“, rekao je 55-godišnji političar u razgovoru za radijsku stanicu Echo Moskwy (Moskovski eho), koja je poznata po kritičkom stavu prema vladajućem režimu. Bio je to posljednji intervju Borisa Njemcova.

On je takođe rekao da je „dokazana“ prisutnost ruskih jedinica u Donbasu. To ruske vlasti opovrgavaju.

Njemcov je smatrao da je Putinova politika prema istoku Ukrajine odgovorna za tešku ekonomsku krizu u Rusiji. „Da bi se zemlja dovela u red i prevladala kriza, nužne su stvarne političke reforme“, istakao je Njemcov.

On je konkretno naveo donošenje zakona za suzbijanje korupcije, smanjenje izdataka za naoružanje te veće ulaganje u obrazovanje. No, kako je rekao, za to su potrebni pošteni izbori bez blokiranja opozicije.

„Cenzura mora biti okončana kako bi se zaustavila ta nesretna lažna propaganda koja je zamutila razum ruskom stanovništvu“, rekao je ovaj bivši predsjednik ruske vlade i zatražio Putinovu ostavku.

"Koncentracija moći vodi do katastrofe“

Opozicioni političari ne dobijaju puno prostora na ruskom radiju i televiziji. „Opozicija nema puno uticaja na Ruse“, ocijenio je Nemcov i zahtijevao da se opoziciji na jednoj od glavnih televizijskih stanica stavi na raspolaganje barem sat vremena nedjeljno. „Jer, ako se vlast koncentriše u rukama jednog jedinog čovjeka, onda to može samo dovesti do katastrofe – do totalne katastrofe“, rekao je Nemcov. Zato je u radijskom intervjuu pozvao slušatelje na učestvovanje na protesto,a protiv Putina.

Njemcova su u petak kasno naveče u središtu Moskve sa četiri hica u leđa ubile nepoznate osobe. Protest protiv Putina sada je pretvoren u povorku za Putinovog protivnika.

Ovo ubistvo je izazvalo zgražvaanje u ruskom glavnom gradu. Od petka naveče brojni građani dolaze na mjesto ubistva kako bi položili cvijeće.

Moguće je više motiva

Ruski istražni odbor nazvao je ovo ubistvo „pokušajem destabilizacije političkog stanja u zemlji“. Ubistvo je počinjeno pištoljem kojim se inače služe ruska vojska i policija. Istražni odbor je najavio da će preispitati i mogućnost islamističke pozadine. Njemcov je navodno nakon svoje osude islamističkih napada na pariški satirički list „Šarli Ebdo“ primio brojne prijetnje.

Mediji izvještavaju da su istražitelji možda pronašli automobil počinitelja s registarskim tablicama odmetnute islamske republike Ingušetije. Takođe se preispituje i moguća povezanost sa sukobom u Ukrajini, jer je Njemcov navodno radio na izvještaju o ruskoj umiješanosti u taj sukob, rečeno je u opoziciji.

Prema informacijama bivšeg premijera Litvanije Andriusa Kubiliusa, Boris Njemcov je čak razmatrao mogućnost traženja azila u toj baltičkoj državi. Kubilius je ispričao da je Njemcovu na margini kongresa svoje konzervativne stranke 2012. godine obećao zaštitu. Takođe je objasnio da je ovaj opozicioni političar tada računao s time da će nakon masovnih protesta protiv trećeg mandata predsjednika Putina biti uhapšen.

„Pitao je bi li mu Litvanija dala politički azil. Ja sam rekao da u to ne sumnjam i ponudio sam mu da ostane. No on je odbio“, rekao je Kubilius. Bivša sovjetska republika Litvanija je među članicama EU-a i NATO-a jedan od najoštrijih kritičara Rusije i zahtijeva strože sankcije protiv Moskve.

Bonus video: