Vladajuća stranka pobijedila na izborima u Estoniji

Ruske vojne vježbe na granici s Estonijom u posljednje vreme su pojačale strahovanje Zapada i baltičkih zemalja da Kremlj namjerava da destabilizuje bivše sovjetske republike, kao što je učinio s Ukrajinom
1 komentar(a)
Tavi Roivas, Foto: Reuters
Tavi Roivas, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2015. 08:35h

Vladajuća stranka Reforma pobijedila je na poslaničkim izborima u nedjelju u Estoniji, saopštila je kasno sinoć izborna komisija.

Dosadašnja vladajuća koalicija reformista i socijaldemokrata nema većinu te će premijer Tavi Roivas morati da nađe nove saveznike.

Roivasova stranka Reforma je osvojila 30 od 101 poslaničkog mjesta, druga je proruska stranka Centar sa 27 mjesta, a slijede socijaldemokrate s 15 i konzervativna IRL s 14 poslanika.

Centar, koji ne krije simpatije prema Kremlju, osvojio je jedno poslaničko mjesto više u odnosu na prethodne izbore, ali analitičari smatraju da ta stranka ne može naći saveznike za formiranje vlade.

Ta stranka je tokom predizborne kampanje obećala da će utrostručiti minimalnu platu na 1.000 eura i smanjiti doprinose na socijalno osiguranje, što su goruće domaće teme.

Ruske vojne vježbe na granici s Estonijom u posljednje vreme su pojačale strahovanje Zapada i baltičkih zemalja da Kremlj namjerava da destabilizuje bivše sovjetske republike, kao što je učinio s Ukrajinom.

Rusi čine 25 odsto stanovništva Estonije koja je bila dio Švedske, od 18. vijeka dio Ruskog carstva, zatim nezavisna poslije Prvog svjetskog rata. Sovjetski savez ju je okupirao i anektirao 1940. godine, a 1941. nacistička Njemačka. Estonija je 1944. ponovo pala pod sovjetsku vlast koje se oslobodila tek 1991. godine.

Bonus video: