OBRATIĆE SE EU I NATO

Grčka protestuje zbog vojnih vježbi Turske

Grčka kaže da se time Turska ubacuje u grčki vazdušni prostor, da ometa saobraćaj do dva regionalnih aerodroma i da utiče na dva međunarodna koridora, kao i da to ometa turizam na grčkim ostrvima na Egeju
3 komentar(a)
Vojne vježbe SAD Južna Koreja, Foto: Beta/AP
Vojne vježbe SAD Južna Koreja, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.03.2015. 07:41h

Grčka protestuje zbog toga što je Turska rezervisala veliki dio vazdušnog prostora nad Egejskim morem za vojne manevre do kraja ove godine.

Portparol grčkog ministarstva inostranih poslova, Konstandinos Kutras je izjavio da je Turska jednostrano izdala zvanično upozorenje - NOTAM da za vojne potrebe rezerviše širok vazdušni prostor iznad Egejskog mora od 2. marta sve do 31. decembra ove godine.

Grčka kaže da se time Turska ubacuje u grčki vazdušni prostor, da ometa saobraćaj do dva regionalnih aerodroma i da utiče na dva međunarodna koridora, kao i da to ometa turizam na grčkim ostrvima na Egeju. 

Grčka Uprava za civilnu vazdušnu plovidbu je odgovorila izdavanjem upozorenja po kojem je tursko upozorenje o rezervaciji ništavo. 

Kutras je rekao da će Grčka protest protiv Turske podnijeti u NATO, UN, Evropskoj uniji i Međunarodnoj upravi za civilnu vazdušnu plovidbu (ICAO).

Preporučujemo za Vas