Parlamentarni izbori u Estoniji, vladajuća koalicija ima najviše šansi za trijumf

Ruske vojne vježbe na estonskoj granici nekoliko dana prije izbora ojačale su strahovanja onih koji vjeruju da Kremlj namjerava da destabilizuje bivše sovjetske republike, uključujući Estoniju
0 komentar(a)
Estonija izbori, Foto: Reuters
Estonija izbori, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2015. 15:16h

U Estoniji su jutros otvorena birališta za parlamentarne izbore na kojima se, prema anketama, očekuje dobar rezultat proruske partije Centar.

Prema juče objavljenoj anketi agencije TNS Emori, oko 22 odsto građana glasaće za partiju Centar, čime bi ona bila odmah iza vladajuće partije Reforma za koju se opredijelilo 26 odsto anketiranih, dok bi socijaldemokrati, koalicioni partneri Reforme u odlazećoj vladi, imali 19 odsto.

Centar ima podršku manjine koja govori ruski a koja predstavlja oko četvrtinu od 1,3 miliona stanovnika te baltičke zemlje, članice NATO-a, EU i eurozone.

Ta stranka je u prethodnim anketama vodio ispred dvije stranke vladajuće koalicije ali po mišljenju analitičara ta partija nema saveznike da formira potrebnu većinu u parlamentu od 101 mjesta i očekuje se da će sadašnja koalicija ostati na vlasti.

Vođa Centra Edgar Savisar izgubio je na popularnosti prošle godine poslije sporne posjete Moskvi kada je, prema medijskim izvještajima, podržao pripajanje ukrajinskog poluostrva Krim Rusiji.

Ruske vojne vježbe na estonskoj granici nekoliko dana prije izbora ojačale su strahovanja onih koji vjeruju da Kremlj namjerava da destabilizuje bivše sovjetske republike, uključujući Estoniju.

Socijalna pitanja, kao plan da se uvede minimalna zarada od 1.000 eura i smanje izdvajanja za socijalno, bile su glavne teme u izbornoj kampanji.

Birališta se zatvaraju u 20 časova po centralnoevropskom vremenu a jedna trećina birača, odnosno 177.000 je već glasala preko interneta. Rezultati se očekuju oko 23 časa.

Bonus video: