PROTEST U RIMU

Salvini: Premijer Renci je budalasta sluga Brisela

Glavne teme protesta su zahtjev za izlazak iz eurozone, zaustavljanje nelegalne imigracije i poziv vladi da podnese ostavku
0 komentar(a)
Rim protest, Foto: Reuters
Rim protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2015. 20:33h

Hiljade pristalica opozicione Lige za Sjever okupilo se u Rimu, optužujući vladu premijera Italije Matea Rencija da prodaje državu bezličnim silama u Briselu.

Lider Lige za Sjever Mateo Salvini, koja je i organizovala skup, govorio je o brojnim pitanjima, izlasku iz eurozone, zaustavljanju nelegalne imigracije i pozvao vladu da podnese ostavku.

"Problem nije Renci. Renci je pion. On je budalasta sluga Brisela, na raspolaganju pojedinim bezimenim osobama koje žele da kontrolišu naše živote iz Brisela", rekao je on na skupu, dva mjeseca pred regionalne izbore u maju.

Salvini je rekao pristalicama da želi drugačiju Evropu, u kojoj se manje vrednuju banke a više građani i mali preduzetnici.

Agencija AP je prenijela da bi na predstojećim regionalnim izborima Salvini mogao da prosperira na snaženju desničarskih pokreta u Evropi, posebno nakon nedavnih napada islamskih ekstremista.

Jedan od lidera na skupu, Mario Borgezio, rekao je da bi nezaposleni emigranti trebalo da se udalje od Italije.

Komentator lista Korijere dela Sera Aldo Kazulo napisao je da su, za razliku od Rima, za Ligu sada neprijatelji Evropa, Njemačka, zajednička valuta, međunarodne finansije.

Prema njegovoj ocjeni, Salvini je dobio na popularnosti zbog neuspjeha Evrope da riješi problem osiromašene srednje klase, talase emigranata, i zbog rata na suprotnoj strani Sredozemnog mora.

Preporučujemo za Vas