Pariz otvara gradske prostorije beskućnicima tokom zime

"Dvije sobe sa stubovima, svodovima i mermernim podovima koje se koriste za izložbe i prijeme biće uređene da tu može da se daje hrana i postave kreveti i sanitarni djelovi", rekla je gradonačelnica Pariza An Idalgo, a prenosi Dojče vele
62 pregleda 0 komentar(a)
Pariz, Foto: Shutterstock
Pariz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.10.2018. 10:50h

Gradonačelnica Pariza An Idalgo najavila je da će otvoriti gradske prostorije beskućnicima tokom zime, čak i u impozantnoj Gradskoj kući u centru grada.

U Gradskoj kući, gdje je smještena lokalna administracija, biće otvorene prostorije koje mogu da prime oko 100 žena beskućnica koje će dobiti hranu i smještaj, rekla je Idalgo u intervju za današnje izdanje lista Žurnal di Dimanš (Journal du Dimanche).

"Dvije sobe sa stubovima, svodovima i mermernim podovima koje se koriste za izložbe i prijeme biće uređene da tu može da se daje hrana i postave kreveti i sanitarni djelovi", rekla je Idalgo, a prenosi Dojče vele.

Gradonačelnica je pozvala na opštu mobilizaciju da se tokom zime smjesti oko 3.000 beskućnika koliko je procijenjeno da živi na ulicama grada.

"Moramo zasukati rukave. Posebno pozivam kompanije koje imaju slobodne lokacije da ih stave na raspolaganje", rekla je ona za list.

Ona namjerava da obezbijedi 1.500 mjesta za beskućnike do kraja godine i nada se da će država obezbijediti drugu polovinu.

Grad će između ostalog koristiti prazne gradske zgrade i prostore kao i opštinske zgrade za smještaj beskućnika. Gradonačelnica takođe planira da otvori mala mobilna skloništa širom grada.

Pariz je u februaru sproveo prvi popis beskućnika kada je ustanovljeno da najmanje 3.000 ljudi spava na ulicama.

Tokom takozvane Noći solidarnosti hiljade volontera i zvaničnika izašlo je na ulice da prebrojava beskućnike. Vjeruje se da je njihov pravi broj veći.

Idalgo je rekla da će još jedan takav popis biti sproveden u februaru.