NEGATIVNE PROGNOZE

Mudis srezao rejting ruskih banaka

Kao razloge za tu odluku, Mudis je naveo krizu u Ukrajini, oštar pad cijene nafte i slabljenje rublje, što pogoršava ekonomski položaj i srednjoročnu perspektivu rasta ruske privrede
1 komentar(a)
Mudis, Foto: Reuters
Mudis, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2015. 11:49h

Agencija za kreditni rejting Mudis, nakon što je u subotu snizila suvereni rejting Rusije na spekulativni nivo, snizila je i rejtinge najvećih ruskih banaka.

Sniženi su rejtinzi Sberbanke, VTB, Gasprombanke, Roseljhoznbanke, Vnešekonombanke (VEB), Alfa banke i Agencije za hipotekarne stambene krediti, prenio je Interfaks.

Pored toga, dugoročni rejtinzi depozita Alfa banke, Gasprombanke i Roseljhozbanke u nacionalnoj i stranim valutama, kao i njihovi rejtinzi prioritetnog duga bez garancija sniženi su sa Ba1 na Ba2, sa negativnom prognozom. 

Dugoročni rejtinzi emitenata VEB i Agencije za stambene kredite i rejtinzi njihovog prioritetnog duga bez garancija sniženi su sa Baa3 na Ba1 s negativnom prognozom. 

Mudis je takođe snizio rejtinge finansijske održivosti Sberbanke i Alfabanke sa D, na D minus, a VTB i Gasprombanke sa D minus na E plus. 

Te akcije agencije su rezultat sniženja suverenih rejtinga državnih obveznica Rusije na spekulativni nivo Ba1 sa Baa3. 

Kao razloge za tu odluku, Mudis je naveo krizu u Ukrajini, oštar pad cijene nafte i slabljenje rublje, što pogoršava ekonomski položaj i srednjoročnu perspektivu rasta ruske privrede.

Preporučujemo za Vas