Shetina: Ukrajinska kriza slična ratu u bivšoj Jugoslaviji 90-tih

Shetina je apelovao da se na Ukrajinu gleda iz globalnog ugla i da svijet sam sebe zapita šta sa njom, da li je prepustiti sudbini kao Siriju ili Čečeniju koje je pregazio građanski rat a sukob je prerastao u totalni sa rušilačkim posljedicama
4 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2015. 11:20h

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina ocijenio je da su razmjere sukoba u Ukrajini slične ratu u bivšoj Jugoslaviji 1990-tih godina i da takav sukob ne može da se riješi lokalno, bez garancija Zapada i Rusije.

"Ne vjerujem da sukob u Ukrajini može da se riješi na lokalnom ili regionalnom nivou. Poprimio je razmjere slične ratu u bivšoj Jugoslaviji 1990-tih godina... Samo najveći, dakle SAD, Evropska unija i Rusija mogu da odluče o budućnosti Ukrajine i daju joj garancije bezbjednog postojanja", kazao je Shetina sinoć u emisiji Biznis i Svijet privatne poljske televizije TVN.

Poljski ministar spoljnih poslova apelovao je da se na Ukrajinu gleda iz globalnog ugla i da svijet sam sebe zapita šta sa njom, da li je prepustiti sudbini kao Siriju ili Čečeniju koje je pregazio građanski rat a sukob je prerastao u totalni sa rušilačkim posljedicama.

"Ne možemo da ostavimo sada Ukrajinu. Ukrajina koja nema garancije bezbjednosti znači Evropu koja nije bezbjedna i to je za nas najveći izazov", kazao je Shetina.

Bonus video: