Suđenje Romanu Polanskom: Iz Švajcarske stigli novi dokumenti

Ukoliko sud u Krakovu, poput švajcarskog suda 2010. godine odluči da Polanskog ne izruči, presuda je pravosnažna i konačna, ali ako odobri izručenje posljednja odluka je na poljskom ministru pravde
0 komentar(a)
Roman Polanski, Foto: Shutterstock
Roman Polanski, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2015. 12:16h

Režiser Roman Polanski pojavio se jutros u sudu u Krakovu da pruži dodatna objašnjenja u sklopu postupka njegovog eventualnog izručenja Sjedinjenim Američkim Državama zbog seksa sa 13-godišnjom djevojčicom prije više od tri i po decenije.

Prema propisima Poljske i SAD, takav akt predstavlja pedofilno silovanje.

Suđenje je počelo iza zatvorenih vrata, na zahtjev advokata slavnog američkog režisera, poljskog emigranta a sudija je pred početak rekao da odluka o izručenju neće pasti danas, pošto su iz Švajcarske stigli novi dokumenti, dijelom na njemačkom jeziku.

Sljedeće ročište biće zakazano za april i tada bi sud trebalo da odluči da li će Polanskog izručiti američkom pravosuđu, što bi bilo dopustivo prema stručnom tumačenju koje je sudu proslijedilo nadležno poljsko tužilaštvo u skladu sa međudržavnim sporazumom Poljske i SAD.

Sud, međutim, može zahtjev da odbije kao neopravdan, recimo iz humanitarnih razloga.

U prilog Polanskom, prema tumačenju tužilaštva, govore humanitarni razlozi, pošto su mu već 82 godine; isplatio je odštetu žrtvi koja je javno rekla da mu je oprostila; u Poljskoj više ne bi moglo da mu se sudi jer je njegovo krivično djelo zastarjelo, a nije počinio zločin protiv čovječnosti.

Ukoliko sud u Krakovu, poput švajcarskog suda 2010. godine odluči da Polanskog ne izruči, presuda je pravosnažna i konačna, ali ako odobri izručenje posljednja odluka je na poljskom ministru pravde.

"Od trenutka kada se taj zahtjev pojavio, razmišljam o njemu. Nastojim da se ni sa kim ne konsultujem. Odluku ću donijeti samostalno i sigurno ću je detaljno obrazložiti. Ne želim da utičem na odluku suda i zato proces ne komentarišem. Svaki moj komentar mogao bi da se protumači kao pokušaj pritiska", kazao je danas ministar pravde Cezari Grabarčik.

"Dobrovoljno sam pristupio procesu izručenja. Imam povjerenje u poljsko pravosuđe", izjavio je ranije Polanski koji je već dobio jednu malu bitku sa američkim tužiocima, pošto je Poljska jesenas odbila da ga uhapsi i drži u zatvoru sve dok se ne odluči o ekstradicionom zahtjevu SAD.

Polanskom je stalo da bude definitivno riješeno pitanje njegovog eventualnog izručenja, posebno sada, pošto ove godine počinje u domovini da snima novi film o aferi Drajfus.

Bonus video: