PROGRAM DO 2030.

Rusi planiraju da šalju ljude na Mjesec

Roskosmos je kasno sinoć saopštio da je završio plan svojih aktivnosti do 2030. kojim se predviđa upotreba ISS do 2024, mada je Moskva ranije zaprijetila da će zaustaviti njeno finansiranje u 2020. godini
3 komentar(a)
Mjesec, Foto: Shutterstock
Mjesec, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.02.2019. 00:40h

Rusija je najavila svoje planove za početak slanja ljudske posade na Mjesec, a nastaviće da koristi Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) zajedno sa američkom agencijom NASA do 2024. godine, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.

Roskosmos je kasno sinoć saopštio da je završio plan svojih aktivnosti do 2030. kojim se predviđa upotreba ISS do 2024, mada je Moskva ranije zaprijetila da će zaustaviti njeno finansiranje u 2020. godini.

Ruski svemirski program je jedina oblast gdje Moskva i dalje aktivno sarađuje sa SAD i sa još 16 zemalja koje su uključene u programe ISS, mada Moskva i Vašington daju veću finansijsku podršku toj stanici, prenijela je agencija AFP.

NASA je najavila da će ISS ostati u funkciji do 2024. godine i Rusija je navela da bi prestala sa finansiranjem Stanice u 2020, ali je u decembru odložila saopštavanje konačne odluke.

Roskosmos je saopštio da Rusija želi svoju svemirsku stanicu da bi "osigurala Rusiji zagarantovan pristup svemiru", pošto će obnoviti svoj svemirski program za Mjesec - prvo proučavajući Mjesec sa bespilotnog svemirskog broda koji će biti u orbiti i spuštati se njegovu površinu.

"Blizu 2030. plan je da se prebacimo na misije sa ljudskom posadom za Mjesec", navodi Roskosmos.