Kameron: Ako se ne suprotstavimo Rusiji, krenuće na Moldaviju ili Baltik

"Tokom sljedećeg mjeseca ćemo poslati britansko osoblje kako bi savjetovali i obučavali Ukrajince"
68 pregleda 25 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2015. 17:15h

Britanski premijer Dejvid Kameron je najavio da će poslati vojno osoblje u Ukrajinu sljedećeg mjeseca da pomogne u obuci ukrajinske vojske, i upozorio da će Moskva destabilizovati druge zemlje ukoliko joj se niko ne suprotstavi.

Kameron se oglasio nakon što su proruski pobunjenici doveli novinare kako bi svjedočili povlačenju teškog naoružanja sa fronta u istočnoj Ukrajini. Ukrajina je saopštila da su pobunjenici iskoristili primirje da napreduju.

"Tokom sljedećeg mjeseca ćemo poslati britansko osoblje kako bi savjetovali i obučavali Ukrajince, od taktičko-obavještajne do logističke podrške i medicinske brige", objasnio je Kameron poslanicima u britanskom parlamentu.

On je kazao da su razvijali program obuke pješadije zajedno sa Ukrajinom, kako bi ukrajinske snage bile izdržljivije. Naveo je i da će britansko osoblje biti daleko od fronta i da neće učestvovati u borbenim operacijama.

Kameron nije isključio mogućnost naoružavanja Ukrajine u nekom momentu, ali istakao da je pristup Britanije trenutno drugačiji.

"Ako se ne suprotstavimo Rusiji, to će dugoročno štetiti svima nama zato što ćemo imati nove destabilizacije. Sledeća će biti Moldavija ili jedna od država na Baltiku."

Bonus video: