Ukrajina kupuje oružje od UAE

Ukrajinski predsjednik je novinarima na IDEX-u rekao da se nada će razgovori sa SAD dovesti do sporazuma koji će omogućiti Ukrajini da se brani od Rusije
2 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2015. 15:12h

Ukrajina i Ujedinjeni Arapski Emirati postigli su sporazum o vojnoj i tehničkoj saradnji, prenijela je ukrajinska agencija Interfaks.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko sastao se s prijestolonasljednikom Mohamedom Bin Zajedom Al Nahjanom, koji je i zamjenik komandanta oružanih snaga Emirata.

Porošenko je u dvodnevnoj posjeti Emiratima gde prisustvuje Međunardnoj odbrambenoj izložbi i konferenciji "IDEX 2015". Porošenko je, kako prenosi portal Difensnjuz (Defensenews), najavio sporazum o vojnoj i tehničkoj saradnji i dodao da se o tome pregovara i sa SAD i evropskim državama. Ukrajinski zvaničnik iz delegacije naveo je na Fejsbuku da je dogovorena saradnja o "isporuci određenih vrsta oružja i vojne opreme Ukrajine", prenosi Interfaks. Ukrajinski predsjednik je novinarima na IDEX-u rekao da se nada će razgovori sa SAD dovesti do sporazuma koji će omogućiti Ukrajini da se brani od Rusije. "Vodimo veoma praktičan dijalog i nadamo se da ćemo u bliskoj budućnosti imati odluku koja će nam pomoći da dobijemo odbrambeno oružje", rekao je Porošenko i dodao da je cilj ukrajinske vojske da brani teritoriju i održi nezavisnost i suverenitet. Porošenko je rekao da su vođeni veoma važni pregovori o olakšavanju investicija iz UAE u Ukrajinu i dodao da je "potpisan veoma važan memorandum o vojnoj i tehničkoj saradnji". Nacrt sporazuma o vojno-tehnološkoj saradnji s UAE odobrila je i ukrajinska vlada, prenosi Interfaks.

Bonus video: