U Poljskoj protest zaposlenih u javnoj službi za veće plate

Sindikati smatraju da to povećanje nije dovoljno, a posebno su nezadovoljni prosvjetni radnici koji zarađuju nešto više od mininalne zarade, dok je nedavna reforma o školstvu dovela do pometnje u osnovnim i srednjim školama
1 komentar(a)
Poljska protest, Foto: Reuters
Poljska protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.09.2018. 18:40h

Nekoliko hiljada Poljaka zaposlenih u javnoj službi, među kojima prosvjetni i zdravstveni radnici, kao i vatrogasci, protestovalo je danas u Varšavi zahtjevajući povećanje plata i otvaranje novih radnih mjesta, javila je agencija AP.

Protest je organizovan mjesec dana prije lokalnih izbora u Poljskoj i desetak dana poslije odluke vlade o povećanju minimalne zarade na 522,6 eura počev od 2019. godine, prenjela je agencija Frans pres.

Sindikati smatraju da to povećanje nije dovoljno, a posebno su nezadovoljni prosvjetni radnici koji zarađuju nešto više od mininalne zarade, dok je nedavna reforma o školstvu dovela do pometnje u osnovnim i srednjim školama.

Prosvjetni radnici su na skupu zatražili ostavku ministra za prosvjetu i obrazovanje, a demonstranti su osudili i nedostatak dijaloga s vlastima.

Bonus video: