Turska kritikuje Britaniju zbog nestalih djevojčica

Djevojčice su na aerodrom u Istanbulu sletjele 17. februara, a britanske vlasti, iako zabrinute da su one krenule da se pridruže borcima ISIL, informisale su o tome Ankaru 20. februara, dodao je Arinč
1 komentar(a)
Nestale djevojčice, Islamska država, Foto: Beta/AP
Nestale djevojčice, Islamska država, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.02.2015. 12:24h

Turska optužuje vlasti u Londonu da im je trebalo previše vremena da obavijeste zvaničnu Ankaru o tri britanske srednjoškolke, koje su nedavno stigle u Istanbul.

Tinejdžerke su prošle nedjelje doputovale u Tursku u namjeri da otputuju dalje za Siriji i tamo se pridruže džihadistima Islamske države.

Zamjenik premijera Turske Bulent Arinč je izjaio kako se nada da će djevojčice biti pronađene, ali je dodao da, ako se to ne desi, za to će biti kriva Britanija, prenio je "Gardijan".

"Za osudu je to što je Britanija dozvolila da tri djevojčice doputuju u Istanbul i o tome nas obavijestila tri dana kasnije. Oni nisu preduzeli neophodne mjere", rekao je Arinč obraćajući se novinarima sinoć poslije sjednice kabineta.

Djevojčice su na aerodrom u Istanbulu sletjele 17. februara, a britanske vlasti, iako zabrinute da su one krenule da se pridruže borcima ISIL, informisale su o tome Ankaru 20. februara, dodao je on.

Turska nije mogla da da uradi puno kako bi pratila kretanje tri osobe koje su u državu ušle kao turisti.

"Potraga je u toku. Biće odlično ako uspijemo da ih nađemo. Ali ako u tome ne uspijemo, to neće biti naša, nego odgovornost Britanaca", rekao je zamjenik turskog premijera.

Londonska policija je, međutim, danas saopštila da su turske vlasti obaviještene o nestanku britanskih djevojčica već 18. februara, dan pošto je prijavljen njihov nestanak.

"Odmah čim smo utvrdili da su djevojčice otputovale u Tursku, policija je u srijedu 18. februara stupila u kontakt sa oficirom za vezu ambasade Turske u Londonu", navodi se u saopštenju policije Londona.

Tri djevojčice, starosti 15 i 16 godina, odletjele su u utorak iz Londona za Tursku ne ostavivši bilo kakvu poruku.

One su bile odlične učenice i išle su u istu školu u istočnom Londonu.

Porodice djevojčica tvrde da nista nije ukazivalo na to da se one interesuju za ekstremizam ili da planiraju odlazak.

Prema zvaničnim podacima, najmanje 500 ljudi je iz Britanije otišlo u Siriju, a policija navodi da sve više mladih djevojaka odlazi u džihad.

Bonus video: