Šikorski: Pad Marijupolja značio bi kraj primirja

"Putin je izgubio Ukrajinu. Izveo je aneksiju Krima, ali je protiv sebe okrenuo mladi ukrajinski nacionalizam. To znači da ako bude htio da ide dalje, naići će na sve veći otpor. Ukoliko bude napredovao, preći će posljednju psihološku barijeru za naše partnere u Evropi", kazao je Šikorski
9 komentar(a)
Marijupolj, Foto: Reuters
Marijupolj, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2015. 11:48h

Pad Marijupolja u ruke proruskih separatista značio bi smrt sadašnjeg primirja i znak da Zapad treba da Ukrajini isporuči oružje da se brani od agresora, ocijenio je predsjednik Sejma poljskog parlamenta Radoslav Šikorski.

Na drugom kanalu poljske javne televizije TVP2 Šikorski je sinoć poručio da bi napad proruskih separatista i eventualno osvajanje Marijupolja na jugu Ukrajine sahranili sporazum iz Minska i sadašnje primirje.

"Ukoliko separatisti pređu preko Marijupolja, a Zapad konstatuje da je posljednja granica prekoračena, tada je potrebno pomoći žrtvi da se brani od agresora. Znači: isporučiti oružje. To treba reći blagovremeno - ako ovo primirje bude drastično prekršeno, takve su posljedice", kazao je Šikorski.

Predsjednik donjeg doma Parlamenta i nekadašnji dugogodišnji šef poljske diplomatije izjavio je da bi ta posljednja granica mogao da bude pad Marijupolja i upozorio da će tu proruski separatisti naići na znatno veći otpor nego u Donbasu.

"Putin je izgubio Ukrajinu. Izveo je aneksiju Krima, ali je protiv sebe okrenuo mladi ukrajinski nacionalizam. To znači da ako bude htio da ide dalje, naići će na sve veći otpor. Ukoliko bude napredovao, preći će posljednju psihološku barijeru za naše partnere u Evropi", kazao je Šikorski.

Po mišljenju Šikorskog, kasnile su sve sankcije koje je Zapad uvodio Rusiji zbog Ukrajine.

"Mislim da su naše sankcije mogle da budu efikasne da se svaka faza uvodila šest mjeseci ranije", kazao je Šikorski sinoć poljskoj televiziji.

Bonus video: