Ostavka britanskog političara pošto je usnimljen kako nudi pristup političarima za novac

Rifkind je snimljen kako tvrdi da može ugovoriti „koristan pristup“ svakom britanskom ambasadoru na svijetu. On kaže da za pola dana posla negdje u regionu naplaćuje od pet do osam hiljada eura.
1 komentar(a)
Malkolm Rifkind, Foto: Beta/AP
Malkolm Rifkind, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.02.2015. 10:47h

Malkolm Rifkind, uticajni član konzervativaca premijera Dejvida Kamerona koji je na čelu komisije za nadzor bezbjednosne politike,podnio je danas ostavku na tu funkciju nakon što je u društvu Džeka Stroa, šef diplomatije iz vremena rata u Iraku, snimljen kako nudi usluge lažnoj kineskoj kompaniji za hiljade funti , što je podsjetilo na skandal nazvan „novac za uticaj“ iz 2010.

Optužbe, objavljene u Telegrafu i na Kanalu, dodatno će podriti ugled glavnih britanskih partija kod javnosti prije izbora u maju, navodi agencija Rojters.

Novinari „Dejli telegrafa“ i „Kanala 4“ predstavili su se kao predstavnici lažne kineske firme. Oni su snimili Stroa kako opisuje da je djelovao „ispod radara“ i koristio svoj uticaj kako bi mijenjao pravila EU u korist firme koja mu je plaćala 60.000 funti godišnje. Povodom plaćanja, Stro na snimku takođe kaže: „Dakle, normalno ako držim neki govor ili nešto, onda je to 5.000 funti dnevno, toliko naplaćujem“.

Rifkind je snimljen kako tvrdi da može ugovoriti „koristan pristup“ svakom britanskom ambasadoru na svijetu. „Ja sam samozaposlen - niko mi ne daje platu. Moram zaraditi prihod“.

On kaže da za pola dana posla negdje u regionu naplaćuje od pet do osam hiljada eura. Rifkind, kao poslanik prima godišnju platu od 67 000 funti . Rifkind je za BBC kazao da se on sa prerušenim novinarima sastao kako bi čuo šta imaju da kažu ali da nije pregovarao niti je prihvatio bilo što od njih. Donekle potvrđujući stav u britanskoj javnosti da su pojedini poslanici izgubili kontakt sa realnoščću, on je takođe kazao da se poslanicima mora dozvoliti da dopune svoje prihode - koji su već duplo veći od nacionalnog prosjeka - kako bi se na taj način privukle osobe pravog kalibra. Stro, koji je bio izuzetno glasan kritičar svojih kolega u skandalu 2010, povodom snimaka je kazao da se odnose na ono što bi mogao raditi kada napusti parlament u maju, što je odluka koju je najavio prije više od godinu dana.

Lider laburista Ed Milibend je nakon novog skandala zatražio da se poslanicima zabrani da primaju nadoknade za savjetovanja, što Kameron ne podržava, budući da je parlament na taj način „obogaćen“ iskusnim ljudima.

Bonus video: