Donjeck i Lugansk povlače oružje, Kijev će čekati dva dana

Portparol Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin rekao je da je povlačenje počelo jutros u devet sati, kao i da će iz gradova Debaljcevo, Gorlovka, Donjeck i Telmanovo biti povučeno oko 96 komada teškog naoružanja
0 komentar(a)
Donjeck, Foto: Reuters
Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2015. 15:30h

Vlasti samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) saopštile su danas da su počele da povlače teško naoružanje sa linije razgraničenja.

Portparol Ministarstva odbrane DNR Eduard Basurin rekao je da je povlačenje počelo jutros u devet sati, kao i da će iz gradova Debaljcevo, Gorlovka, Donjeck i Telmanovo biti povučeno oko 96 komada teškog naoružanja.

Očekuje se da će povlačenje trajati oko dvije sedmice, u skladu sa odredbama mirovnog sporazuma iz Minska, koji je postignut 12. februara poslije više od 16 sati pregovora.

Istovremeno su vlasti samoproglašene Luganske narodne republike (LNR) najavile da će u podne započeti sa povlačenjem teškog naoružanja iz Debaljceva, grada koji je posljednjih sedmica bio poprište oštrih borbi između proruskih i ukrajinskih snaga.

„Danas u podne ćemo povući oružje sa područja Debaljceva“, kazao je zamjenik komandanta policije LNR Vitalij Kiseljev, prenosi Tanjug.

On je dodao da je oružje spremno za povlačenje i da će u naredna dva dana biti premješteno na područja koja su za to predviđena.

Kijev će čekati dva dana

Ukrajinska vojska će sačekati sa povlačenjem teškog naoružanja sa linije fronta, ukoliko se primirje bude poštovalo dva dana.

"Ukrajinska strana je pripremila lokacije i načine povlačenja teškog naoružanja. Ukoliko je dva dana podržano primirje, to će poslužiti kao signal za početak povlačenja teškog naoružanja", izjavio je predsjednik ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andrej Lisenko, prenijela je agencija Tas s.

Lisenko je rekao novinarima da pro-ruska milicija još "ne razumije" režim prekida vatre, dogovoren u Minsku 12. februara.

"Započeti sa potpunim prekidom vatre i kompletnim povlačenjem teškog naoružanja"

Poslije relativnog primirja na istoku Ukrajine, sukobi proruskih separatista i ukrajinske vojske nastavljeni su u blizini luke Marijupolj, zbog čega se sve više strahuje da će ta luka biti sljedeći cilj pobunjenika.

Šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, Francuske i Njemačke pozvali su danas na striktnu primjenu sporazuma o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini, prenose agencije.

U zajedničkom saopštenju koje je pročitao francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus, upućen je poziv sukobljenim stranama da "započnu sa potpunim prekidom vatre i kompletnim povlačenjem teškog naoružanja".

Oni su se, tokom tročasovnog sastanka u Parizu, takođe saglasili da je u tom području potrebno ojačati posmatračku misiju OEBS-a u istočnoj Ukrajini.

U zajedničkom saopštenju se od strana traži i da posmatračima omoguće pristup oblastima pod svojom kontrolom i da sa njima sarađuju u verifikaciji povlačenja teškog naoružanja.

To je bio prvi susret ministara inostranih poslova "normandijskog kvarteta" nakon što su lideri te četiri zemlje postigli sporazum u Minsku 12. februara.

Odlukom iz bjeloruske prijestonice dogovoren je prekid vatre, povlačenje teškog naoružanja i ustavna reforma koja će uzeti u obzir legitimna prava stanovništva Donbasa, na istoku Ukrajine.

Dogovor je stupio na snagu 15. februara.

Putin isključio apokalipsu, Hamond optužio Rusiju za cinizam

Ruski predsjednik Vladimir Putin je juče isključio mogućnost "apokalipitčnog scenarija" za Ukrajinu i izrazio nadu da do njega "nikada" neće doći.

On je ocijenio da je put za smirivanje situacije na istoku Ukrajine primjena plana iz Minska o prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja duž cijele linije fronta.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Filip Hamond rekao je, međutim, da je, s obzirom na ono što se dešavalo "posljednjih deset ili 12 dana" angažovanje Rusije u mirovnom procesu iz Minska - "cinizam".

Zanijer: U Ukrajini se i dalje krši sporazum o primirju

Generalni sekretar OEBS-a Lamberto Zanijer izjavio je u Njujorku da je sporazum o primirju u Ukrajini donio znatno smanjenje razmjene vatre između vladinih i pobunjeničkih snaga, ali da se primirje i dalje krši što mora prestati.

Zanijer je u ponedjeljak izjavio novinarima da su posmatrači OEBS-a u Ukrajini izvijestili o brojnim kršenjima sporazuma prekida vatre na jugo-istoku zemlje i pojedinačnim incidentima oko grada Debaljceva i aerodroma u Donjecku.

Lideri Rusije, Ukrjine, Njemačke i Francuske su 12. februara u Minsku postigli sporazum prema kojem je primirje trebalo da stupi na snagu 15. februara uz povlačenja teškog naoružanja s obje strane.

Zanijer je rekao da je sporazum iz Minska "najbolja šansa za deeskalaciju i okončanje sukoba".

"Prekid vatre je postigao cilj znatnog smanjenja vojnih sukoba duž linije fronta. Ipak ima još posla i u nekim područjima ima kršenja primirja", izjavio je Zanijer.

Taj visoki zvaničnik OEBS-a je rekao da politički lideri treba da se fokusiraju na prestanak kršenja sporazuma kako bi primirje moglo da bude uspostavljeno na istoku Ukrajine i kako bi svi zarobljenici bili oslobođeni i povučeno naoružanje radi uspostavljanja tampon-zone.

Zanijer je dodao da se OEBS nada da će u narednih nekoliko sedmica imati 350 posmatrača na istoku Ukrajine, kao i u drugim djelovima te zemlje. OEBS razmatra i proširenje misije za 100 do 150 posmatrača i novu opremu, uključujući bespilotne letjelice, kamere i radarske sisteme kako bi bolje nadgledali događaje na terenu.

Bonus video: