BRISEL ČEKA PREDLOG PLANA

Grčka će u utorak objasniti Evropi kako će ubuduće štedjeti

Aleksis Cipras i njegov koalicioni kabinet nadaju se da će ubijediti Evrogrupu obećanjem da će se posvetiti borbi protiv korupcije i utaje poreza
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2015. 19:07h

Plan grčkih ekonomskih reformi će sjutra biti poslat u Brisel, a ne večeras kako je prethodno najavljeno, izjavio je portparol grčke vlade Rojtersu.

Kako navodi britanska agencija, još nema detalja iz programa grčke vlade, ali je očigledno da će obuhvatati mjere borbe protiv utaje poreza i korupcije, kao i reforme javnog sektora.

"O planu reformi grčke vlade će se kasnije sjutra raspravljati na telefonskoj konferenciji ministara finansija eurozone", izjavio je zvaničnik grčke vlade, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, jer nema ovlašćenja da daje komentare za medije, prenijela je američka agencija AP.

I direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard, govorila je danas o grčkoj krizi, poručivši da Grčka neće napustiti eurozonu.

"To nije opcija i o tome se ne raspravlja," izjavila je Lagardova u intervjuu za američki informativni sajt "Hafington post", i dodala da je prošla nedjelja bila prekretnica, jer je postojala kolektivna odlučnost da se posluša, izgradi povjerenje i učini sve kako bi eurozona ostala cjelovita.

Zvanična Atina je, u skladu s dogovorom ministara finansija Grčke i eurozone postignutim u petak, 20. februara, trebalo do večeras da podnese Briselu plan mjera štednje, koji bi, ukoliko bude pozitivno ocijenjenen, omogućio četvoromjesečno produženje finansijske pomoći toj zemlji.

Prema dogovoru, grčki program reformi će ocijeniti predstavnici "institucija", odnosno nekadašnje "trojke" koju čine Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond.

Postojeći program finansijske pomoći za otplatu 320 milijardi eura grčkog javnog duga ističe 28. februara, a da sastanak ministara finansija Grčke i eurozone u petak nije uspio, otvorila bi se mogućnost da Grčka napusti evropsku monetarnu uniju, sa nesagledivim posljedicama po zajedničku evropsku valutu.

Preporučujemo za Vas