"MARŠ ZA DOSTOJANSTVO"

Kijev: Molitva za mir i pomen poginulima uz Mocartov Rekvijem

Ukrinform prenosi da su uz Porošenka, između ostalih, u koloni bili predsjednici Njemačke, Poljske, Slovačke, Moldavije, Gruzije i Litvanije, kao i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i premijeri Estonije i Letonije
23 pregleda 5 komentar(a)
ukrajinska kriza, Petro Porošenko, Foto: Reuters
ukrajinska kriza, Petro Porošenko, Foto: Reuters
16.02.2019. 01:16h

U Kijevu je danas, na godišnjicu protesta na Trgu nezavisnosti, održan "Marš dostojanstva", završen zvucima himne EU - "Ode radosti" i molitvom za Ukrajinu.

U "Maršu dostojanstva" učestvovali su i predsjednik Ukrajine i lideri nekoliko zemalja.

Kolona sa predsjednikom Petrom Porošenkom na čelu, koja je prošla maršrutom od ulice Institutske, preko Šelkovične i Gruševskog do Evropskog trga - djelovima grada u kojima su se snage reda prošle godine sukobljavale sa demonstrantima, dočekana je na Trgu nezavisnosti zvucima 9. Betovenove simfonije, navodi UNN. 

RIA Novosti prenijela je saopštenje MUP Ukrajine da je u šetnji, posvećenoj poginulima u prošlogodišnjim demonstracijama protiv predsjednika Viktora Janukoviča na Majdanu, danas učestvovalo oko 8.000 ljudi. 

Ukrinform prenosi da su uz Porošenka, između ostalih, u koloni bili predsjednici Njemačke, Poljske, Slovačke, Moldavije, Gruzije i Litvanije - Joahim Gauk, Bronjislav Komorovski, Andrej Kiska, Nikolae Timofti, Georgij Margvelašvili i Dalija Gribauskajte, kao i predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk i premijeri Estonije i Letonije, Andrus Ansip i Lajmdota Straujuma.

Agencija navodi da su građani šetali sa zastavama Ukrajine, EU, Gruzije, Poljske i Litvanije i da su se povremeno na različitim jezicima čule parole "Slava Ukrajini - slava herojima" i "Ukrajina je Evropa". 

Na trgu je održan i moleban za mir u Ukrajini i pomen poginulima uz Mocartov Rekvijem. 

O bezbjednosti se staralo približno 4.000 pripadnika snaga reda, od kojih je 2.000 bilo na centralnom trgu u Kijevu. 

Naknadno je javljeno da je Porošenko gostima iz inostranstva zahvalio na podršci.

Slične akcije održane su i u drugim gradovima Ukrajine, a na jednom od njih - u Harkovu, dogodila se eksplozija u kojoj su poginule najmanje dvije osobe a više od 10 povrijeđeno. 

Krajem 2013. godine vlada Ukrajine sa Nikolajem Azarovom saopštila je da odlaže potpisivanje sporazuma o pridruživanju sa EU, poslije čega su pristalice evrointegracija zauzele Trg nezavisnosti, koji je postao epicenter sukoba snaga reda i aktivista. 

Protesti nazvani "euromajdan" održani su u čitavoj Ukrajini, a u nasilju je poginulo je više desetina žrtava, a na Majdanu približno njih stotinu. 

Ukrajinska istraga za žrtve okrivljuje kasnije svrgnutog Janukoviča i rukovodioce policije i službe bezbjednosti, koji se nalaze van Ukrajine, dok oni te optužbe poriču.