Njemačka upozorava na opasnost po Mariupolj

Proruski pobunjenci su Mariupolj proglasili za svoj sljedeći cilj jer bi time uspjeli da već osvojene teritorije Ukrajine kopnom spoje s Krimom koji je Rusija anektirala prije skoro godinu dana
2 komentar(a)
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Beta/AP
Frank-Valter Štajnmajer, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.02.2015. 16:22h

Ministar spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Štajmajer upozorio je da bi pokret pubunjenika ka Mariupolju predstavljalo jasno kršenje sporazuma iz Minka.

"Postoje znaci koji ukazuju na izvjesno smirivanje. Obje strane su konačno počele razmjenu zatvorenika u subotu i jasno je da su spremne za povlačenje teškog naoružanja, ne svuda, ali barem na važnim tačkama linije fronta", rekao je Štajnmajer, navodeći da je to sve u skladu sa sporazumom iz Minska.

Ukrajinska vojska i proruski pobunjenici postigli su danas dogovor o povlačenju teškog naoružanja duž cijele linije fronta.

Štajmajer je dodao da bi jasno kršenje prekida vatre bio pokret separatista prema Mariupolju, velikom gradu južno od linije fronta na istoku Ukrajine.

Proruski pobunjenci su Mariupolj proglasili za svoj sljedeći cilj jer bi time uspjeli da već osvojene teritorije Ukrajine kopnom spoje s Krimom koji je Rusija anektirala prije skoro godinu dana.

"Na Rusiji je da nastavi pritisak na separatiste. To sam i rekao svom ruskom kolegi (Sergeju Lavrovom) u brojnim telefonskim kontaktima posljednjih dana", dodao je njemački ministar.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus najavio je da će se šefovi diplomatija Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine u utorak u Parizu razgovarati o sukobu u Ukrajini.

Bonus video: