KONAČAN PREKID VATRE?

Ukrajina: Povlači se teško naoružanje, Debaljcevo i dalje ostaje kritična tačka

To bi trebalo da znači konačan prekid vatre i uspostavljanje primirja koje je dogovoreno nedavnim usvajanjem dokumenta u Minsku.
0 komentar(a)
Debeljcovo vojska, Foto: Reuters
Debeljcovo vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2015. 10:52h

Zaraćene strane u Ukrajini su konačno postigle dogovor o uklanjaju teškog naoružanja sa prvih borbenih linija, prenosi agencija Frans pres.

BBC javlja da su prekid vatre i povlačenje nastupili po razmjeni 191 zarobljenika, ključne tačke dogovora o primirju postignutog u Minsku.

Navodi se da je ovo prvi konkretan i uspješan korak koji prati uslove dogovora potpisane u glavnom gradu Bjelorusije 12. februara.

Razmjena zarobljenika je uslijedila pošto je američki državni sekretar Džon Keri zaprijetio "ozbiljnim sankcijama" Rusiji, nakon serije prekida primirja.

Prema dogovoru postignutom 12. februara, teško naoružanje je trebalo da se povuče sa istoka Ukrajine u roku od 14 dana, ali nije bilo ni naznaka da će se tako nešto stvarno dogoditi, poslije ponovne eskalacije sukoba, najviše u Debaljcevu. 

U subotu uveče je lider DNR Aleksandar Zaharčenko potpisao zahtjev za povlačenje teškog naoružanja, što je potom prenIo Petro Kanonik, predstavnik ukrajinske strane u zajedničkom Centru za kontrolu primirja. 

Ipak, Debaljcevo i dalje ostaje kritična tačka, Zaharčenkovim potpisom taj grad nije obuhvaćen i navedeno je da će se o njemu naknadno raspravljati. 

Prema pojedinim procjenama, proruska strana je čekala da preuzme Debaljcevo da bi počela da poštuje primirje, a kako je to prIJe nekoliko dana i uspjela da uradi, gotovo svi uslovi za mir su uspostavljeni.

Marš dostojanstva

Hiljade Ukrajinaca, kao i lideri evropskih zemalja, učestvovaće u "Maršu dostojanstva" danas u Kijevu, odajući tako poštu žrtvama snajperskih napada tokom protesta prošlog februara.

Približno 5.700 osoba je stradalo od aprila na istoku Ukrajine, u regionima Donjecka i Luganska, navodi se u izvještajima UN.

Preporučujemo za Vas