Blumberg: Varufakis je pretrpio poraz

Varufakis je na Fejsbuku napisao poslije pregovora s kolegama iz evrozone: "Prvo te ignorišu, onda ti se smiju, potom se bore protiv tebe, a zatim pobijediš"
54 pregleda 4 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Beta-AP
Janis Varufakis, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 21.02.2015. 12:50h

Uprkos tome što je njen ministar Janis Varufakis proglasio pobjedu u "borbi" sa ostalih 18 ministara zone eura, Grčka je u Briselu pretrpjela poraz, piše Blumberg.

Varufakis je na Fejsbuku napisao poslije pregovora s kolegama iz evrozone: "Prvo te ignorišu, onda ti se smiju, potom se bore protiv tebe, a zatim pobijediš".

Grčka se, piše Blumberg, odmjeravala sa čak "18 protivnika", te su oni, što se i očekivalo, izašli sa sastanka kao "veliki pobjednici". Evrogrupa je odlučila da EU, Centralna evrpska banka i MMF i dalje budu nadzornici Grčke u sprovođenju sporazuma o međunarodnoj kreditnoj pomoći, a Grčka je dobila samo to što se oni ubuduće neće nazivati "trojka". Evrogrupa je obezbijedila saglasnost Grčke za produžavanje postojećeg programa mjera koje prate sporazum o međunarodnoj kreditnoj pomoći, a Grčka je uspjela da se to više ne naziva "programom".

Evrogrupa je Grčkoj postavila rok do ponedjeljka da predloži niz finansijskih mjera čije će uspješno sprovođenje biti uslov za reviziju sporazuma o međunarodnoj kreditnoj pomoći, koju je ona tražila.

Ukoliko te mjere štednje koje Grčka može da odabere sama, budu uspješne, ona bi možda mogla da dobije saglasnost evrogrupe da joj se umanji obaveza da ove godine poveća sufict budžeta na tri odsto koliko je ranije utvrđeno.

Evrogrupa je u petak u Briselu odlučila da novac koji je do sada bio Grčkoj na raspolaganju u Fondu za finansijsku stabilnost, ubuduće bude pod nadzorom Centralne evropske banke, da bi se osiguralo da će biti dat samo grčkim bankama, za refinansiranje, ali ne i grčkoj državi. Grčka država će u tom pogledu biti "samo posmatrač", piše Blumberg.

Iako može izgledati da je Grčka od Evrogrupe dobila veoma malo, ministar Varufakis je dobio mogućnost da kod kuće kaže da je postigao sve što je bilo moguće, a to je, zaključuje Blumberg, ipak mnogo za zemlju koja smatra da je posljednjih godina "dobila mnogo udaraca" od svojih evropskih partnera.

Bonus video: