Varufakis: Grčka skinula ludačku košulju

Većina posmatrača, međutim, ocjenjuje da je Grčka suočena sa prijetnjom da će biti izbačena iz evrozone
51 pregleda 0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2015. 09:13h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis ocijenio je dogovor Atine sa ministrima evrozone kao pobjedu nad mjerama štednje koji su prijetili da razore društveno tkivo.

“Skinuli smo ludačku košulju koju nam je navukla prethodna vlada“, rekao je Varufakis novinarima nakon dramatične sjednice u Briselu na kojoj se odlučivalo o režimu otplate grčkog javnog duga, koji iznosi preko 320 milijardi eura.

Ministri finansija evrozone postigli su, nakon više neuspješnih pokušaja prethodnih nedjelja, dogovor da se paket pomoći Grčkoj produži za još četiri meseca, a Grčka se zauzvrat obavezala da će nastaviti sa reformama is a programom štednje. “Kombinovali smo dve obično kontradiktorne stvari, logiku i ideologiju i dokazali da je moguće poštovati i demokratiju i obaveze“, rekao je Varufakis, koji je shodno svom običaju jedini došao na sastanak bez kravate. On je tokom većeg dijela konferencije za novinare govorio na grčkom, uz obrazloženje da ne vjeruje prevodiocima, a govor je ilustrovao brojnim slikovitim ilustracijama. “Ponekad je neophodno vezati se za jarbol da bi čovjek odolio pjesmi sirena“, izjavio je on, ističući da je Grčka tokom teških pregovora ostala uspravna i vjerna interesima običnih građana i da je odbila zhtjeve da smanji penzije i poveća porez na dodatnu vrijednost. Većina posmatrača, međutim, ocjenjuje da je Grčka pokleknula, to jest da je ljevičarska vlada na čelu sa Aleksisom Ciprasom, suočena sa prijetnjom da će biti izbačena iz evrozone, pristala na manje-više iste uslove koje je prihvatila prethodna vlada. “Grčka vlada će imati težak posao da objasni svojim biračima šta smo se večeras dogovorili”, primijetio nakon sastanka Volfgang Šojble, njemački ministar finansija.

Praktično jedini ustupak koji je Grčka dobila je što je dosadašnji termin “trojka“, koji uključuje predstavnike Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda zamijenjen terminom “institucije“. Cipras je prošlog mjeseca objavio prekid odnosa sa “trojkom“, koja je Grčkoj diktirala program štednje. Večeras je dogovoreno da Atina u ponedjeljak dostavi Briselu plan reformi koje će, ukoliko ih “institucije“ pozitivno ocijene, omogućiti da se do kraja aprila izvrši revizija važećeg programa i naprave eventualne korekcije. “Mi ćemo diktirati tempo reformi i osloboditi se zloćudnog tumora koji nas je dosad gušio“, obećao je Varufakis, zaključujući konferenciju za medije riječima da je vrijeme da se krene na posao.

Bonus video: