Cipras traži glasanje o povjerenju vladi poslije ostavke ministra

"Odmah ćemo krenuti ka obnovi povjerenja u našu vladu (glasanjem) u parlamentu, da bi se riješila glavna pitanja naše zemlje", rekao je Cipras
307 pregleda 0 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters

Grčki premijer Aleksis Cipras zatražio je danas od grčkog parlamenta da "odmah" glasa o povjerenju vladi poslije ostavke ministra odbrane, žustrog protivnika sporazuma o novom imenu Makedonije, koji grčki poslanici treba uskoro da ratifikuju.

"Odmah ćemo krenuti ka obnovi povjerenja u našu vladu (glasanjem) u parlamentu, da bi se riješila glavna pitanja naše zemlje", rekao je Cipras poslije prihvatanja ostavke Panosa Kamenosa, glavnog saveznika u vladinoj koaliciji.

Kamenos koji vodi manju stranku u koalicionoj vladi podnio je danas ostavku prije nego što grčki parlament bude glasao o dogovoru s Makedonijom o imenu, kome se žestoko protivi.

Kamnenos je novinarima poslije sastanka s premijerom Ciprasom rekao da mu makedonsko pitanje ne dozvoljava da nastavi funkciju.

On je takođe najavio povlačenje svoje nacionalističke stranke Nezavisni Grci (ANEL) iz vlade. Ta stranka je koalicioni partner Ciprasove vlade kojoj bi donijela sedam glasova za usvajanje sporazuma s Makedonijom.

Cipras je rekao poslije sastanka da je imao otvoren razgovor s Kamenosom i da mu se zahvalio na partnerstvu u vladi.

Cipras je takođe najavio da će admiral Evangelos Apostolakis, načelnik generalštaba, zamijeniti Kamenosa na mjestu ministra odbrane.

Grčka takođe treba da odobri sporazum kojim se ime Makedonije mijenja u Republika Sjeverna Makedonija. Taj sporazum koji su dvije zemlje potpisale u junu ratifikovao je u petak uveče makedonski parlament.

Ciprasova ljevičarska partija Siriza ima 145 poslanika u parlamentu od 300 mjesta, dok Kamenosova partija ima sedam. S odlaskom svog koalicionog partnera Ciprasu će biti potrebni glasovi opozicionih poslanika da se usvoji sporazum o novom imenu Makedonije.

Bonus video: