Portugal uz Njemačku: Bez diskusije o drugim uslovima za Grčku

Kada u mojoj banci tražim kredit, moram da se angažujem da ću ga vratiti, i pri tome moram da dam garancije. Samo tako stvari funkcionišu", rekla je portugalska ministarka
57 pregleda 2 komentar(a)
Njemačka, Portugal, Foto: Shutterstock
Njemačka, Portugal, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.02.2015. 12:08h

Portugalska ministarka finansija Marija-Luis Albukerk danas je podržala stavove Njemačke o problemu sporazuma o dugu Grčke, ukazavši da je EU spremna da pregovara samo o onim uslovima za Atinu koji su predviđeni već dogovorenim programom pomoći.

"Postoji okvir u kojem smo spremni da razgovaramo sa grčkom vladom. To je aktuelni program pomoći koji treba produžiti", rekla je Marija-Luis Albukerk u intervjuu njemačkom poslovnom dnevnom listu "Handelsblat" (Handelsblatt).

Ona je, međutim, dodala da povjerioci Grčke - 18 zemalja eurozone, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond, o drugim uslovima za Grčku - neće diskutovati.

"Kada u mojoj banci tražim kredit, moram da se angažujem da ću ga vratiti, i pri tome moram da dam garancije. Samo tako stvari funkcionišu", rekla je portugalska ministarka.

Portugal koji takođe dobija međunarodnu finansijsku pomoć, tako je podržao stavove Njemačke pred početak današnjeg sastanka ministara finansija eurozone u Briselu, na kojem treba da se donese konačna odluka o daljoj pomoći Grčkoj.

Atina je u četvrtak tražila od ministara finansija zemalja eurozone da joj se odobri produžetak pomoći od šest mjeseci, ali je odbila da poštuje prateći memorandum sa svojim povjeriocima o mjerama štednje, koji čini dio prethodnog dogovora Atine i međunarodnih kreditora.

Njemački ministar finansija Volfgang Šojble odmah je odbacio zahtjev Grčke, ocijenivši da ona nije ispunila zahtjeve koje su dali međunarodni kreditori.

Vjeruje se da će zahtev Grčke odbiti i Finska, Španija i baltičke zemlje, koje su ranije sprovele stroge mjere štednje, da bi ušle ili opstale u eurozoni.

Bonus video: