NEĆE PRIHVATITI PROGRAM POMOĆI

Grčka o dogovoru sa EU: Učinili smo sve što smo mogli

Sakelaridis je rekao da Vlada Grčke, neće pregovarati o nizu ekonomskih, socijalni i finansijskih mjera koje namjerava da preduzme u interesu stanovništva, a čemu se protivi EU
3 komentar(a)
Grčka, EU, Foto: Reuters
Grčka, EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.02.2015. 10:07h

Vlada Grčke je uradila što je bila dužna da učini da bi postigla dogovor sa EU, a neće prihvatiti nastavljanje programa finansijske pomoći.

To je u Atini rekao predstavnik Vlade za štampu Gavril Sakelaridis nekoliko sati pred današnju ključnu sjednicu ministara finansija eurogrupe u Briselu.

Sakelaridis je izbjegao da komentariše napis njemačkog lista Bild o tome da je njemačka kancelarka Angela Merkel u telefonskom razgovoru najavila premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu da će njen ministar finansija Volfgang Šojble na večerasnjem sastanku eurogrupe iznijeti negativan stav o ponudi Grčke.

Grčki predstavnik je iznio da je Cipras rekao Angeli Merkel da je njegova vlada učinila sve što je mogla za postizanje sporazuma, a skrenuo joj je pažnju i na "humanitarnu krizu" u Grčkoj.

Sakelaridis je rekao da Vlada Grčke, neće pregovarati o nizu ekonomskih, socijalni i finansijskih mjera koje namjerava da preduzme u interesu stanovništva, a čemu se protivi EU.

To su propisi o oslobađanju najsiromašnijih otplate kredita koje ne mogu da vrate, zabrana prinudne prodaje stanova i kuća dužnika, produžavanje zakašnjele otplate kredita na 100 rata.

Ministar rada Grčke Panos Skurletis je rekao da će se na današjem sastanku ministara eurogrupe "svakome suditi po zaslugama" i da "neće proći krutost Njemačke".

Grčki mediji prenose da njemački zvaničnici smatraju da je "trojanski konj" zahtjev Grčke za produžetak sporazuma o kreditnoj pomoći, ali bez memoranduma o mjerama budžetske štednje koje bi to pratile.

Oni smatraju i da Atina ostavlja "ogroman prostor za tumačenja" u svoju korist i da se Grčka ni na koji način ne obavezuje da će sprovesti čak i mjere predviđene dosadašnjim sporazumima, na šta se obavezala prethodna vlada.

Po nacrtu stava njemačkog ministra Šojblea za današnji skup u Briselu, dokument koji je pripremila Grčka "ne daje nikakvu osnovu ni za zajedničko saopštenje".

Njemačka će zato biti protiv isplate 10,9 milijardi eura pomoći grčkim bankama, tim prije što su uspješno prebrodile prošlu godinu, prenose atinski mediji.