Orban: EU ne treba da izoluje Rusiju

Orban je posebno kritikovao bivšeg poljskog premijera i predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, navodeći da je on "na drugoj strani" ove linije podjele
60 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Putin, Viktor Orban, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2015. 11:47h

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je pokušaje Evropske unije da izoluje Moskvu, ističući da je Unija podijeljena po pitanju odnosa sa Rusijom.

"Taj procjep u EU je veoma dubok i strateške je prirode", rekao je Orban, govoreći o podjeli u Uniji po pitanju odnosa sa Rusijom.

Orban je posebno kritikovao bivšeg poljskog premijera i predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska, navodeći da je on "na drugoj strani" ove linije podjele.

Tusk je poznat kao zagovornik pooštravanja sankcija Moskvi, navela je "Raša tudej".

Orban je kazao da su se zemlje Baltika i Poljska priklonile SAD u vjerovanju da bi Rusiju postepeno trebalo isključiti iz saradnje sa Evropom.

S druge strane, Mađarska, Češka, Slovačka i Austrija vjeruju da je saradnja sa Moskvom neophodna, naglasio je Orban, dan poslije posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Budimpešti.

"Smatramo da bez saradnje sa Rusima nećemo moći da postignemo naše ciljeve", rekao je Orban.

Orban je i prije dva dana, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Putinom u Budimpešti, izjavio da je evropska izolacija Rusije nesvrsishodna i da je potrebno da se odnosi EU i Rusije riješe na razuman način što je prije moguće.

"Potrebno je što prije uspostaviti odnose između EU i Rusije, evropska izolacija Rusije je nesvrsishodna", rekao je tada Orban, dodajući da evropska privreda neće biti konkurentna, a energetska sigurnost obezbijeđena bez saradnje sa Rusijom.

Bonus video: